pelene za bebe

Neizostavni deo opreme za najmlađe jesu pelene kojima je osnovna uloga da pruže zaštitu pre nego što se pređe na nošu. Postoji više vrsta i modela, razlikuju se i proizvođači i cene, kao i neka specifična svojstva, ali nekoliko parametara pri odabiru ipak treba da bude ispoštovano.

Različiti materijali i modeli

Prilikom odabira pelena za bebe najpre je važno znati da postoji nekoliko vrsta. Tako imamo pamučne, koje se otkuvavaju, takozvane tetra, pored njih postoje i švedske, kojima se učvršćuje povoj, a i najčešće upotrebljavane jednokratne, dok postoje i one posebno dizajnirane za, na primer, kupanje.

Klasične pamučne služe pravilnom povoju deteta, ali su ih u svakodnevnoj upotrebi zamenile jednokratne jer se brže i jednostavnije menjaju, a što je i najvažnije detetu su udobnije i prijatnije budući da upijaju tečnost. Razlika u materijalima i modelima jeste i spram namene, te se tako pelene za bebe za kupanju odlikuju nekim specifičnim karakteristikama koje najmlađima omogućuju nesputano uživanje u vodi. Modeli se razlikuju po veličinama koje se razlikuju prema kilaži deteta.

Specifične odlike

Pelene za bebe, nezavisno od modela, u svom sastavu treba da imaju i prirodnih materijala, na primer pamuk ili bambus, jer jedino tako mogu obezbediti maksimalnu prijatnost. Ne treba da imaju dodate mirise ili sastojke koji naročito iritiraju kožu najmađih. Dizajnirane su tako da potpuno i nežno prianjaju, ali se stoga mora izabrati adekvatna veličina i moraju se pravilno postaviti, pri čemu je neophodno i redovno menjanje kako bi u potpunosti ispunile svoju ulogu da mališanima pruže i zaštitu i udobnost.

Dakle, pelene za bebe treba da budu takve da omoguće da se dete slobodno kreće i igra, kao i da bezbrižno spava, ne osećajući ni u jednom trenutku nelagodu. One treba da upijaju težnost i ravnomerno je raspoređuju, tako da u potpunosti zaštite kožu mališana, ali joj i omoguće da „diše”. Savremene pelene za bebe poseduju i indikatore vlažnosti, te tako roditelji lakše procenjuju kada je vreme za promenu.

Izaberi najbolje

Kod odabira pelena za bebe najbitnije je izabrati kvalitetan proizvod, koji je pouzdan i proveren. Iako predstavljaju deo opreme koji je neophodan, ipak je važno pronaći model koji našem mališanu najviše pogoduje.

Važno je kako se dete oseća dok ih nosi, da ga ništa ne žulja niti iritira, da budu potpuno pouzdane i udobne, ali da se lako i brzo zamenjuju, odnosno bitna je i ta praktična strana – što je jedan od razloga zašto su jednokratne pelene za bebe u velikoj prednosti spram klasičnih. Ipak, budući da se ovaj proizvod na dnevnom nivou mnogo koristi, važno je i da cena bude odgovarajuća.

Važan je i dezen

Pored toga što pelene za bebe treba da zadovolje niz funkcionalnih kriterijuma, od toga da budu udobne, savitljive, da se lako i brzo menjaju, te i da budu povoljne kako ne bi previše opteretile budžet roditelja, ponekad je važan i dezen. Ovo je naročito slučaj kod tetra i švedskih koje su nekada bile isključivo bele, jednoobrazne, a danas ih neretko srećemo u različitim bojama i sa raznovrsnim šarama i motivima.