29 nedelja trudnoce

Kada uđete u 28. nedelju trudnoće, zvanično ste stigli do poslednjeg tromesečja, i sve ste bliži danu upoznavanja sa svojom bebom. Naravno, do tog momenta ima još vremena, ali pojedine stvari za vas postaju lakše. Do sada bi mučnine trebalo sasvim da su prestale, a energija da je na najvišem nivou. Naravno, postoje izuzeci, ali kod većine trudnica ovo je pravilo. U ovom periodu možete očekivati češće i jake pokrete ploda, bol u donjem delu stomaka i bočno, pa i izražen vaginalni sekret koji je beličast.

Početkom ovog meseca materica je od vrha pubične kosti dostigla visinu od oko 28 centimetara. Do kraja 7. meseca ona će se uvećati za oko još 2.5 centimetara. Nekada ćete imati utisak da je zauzela celu trbušnu duplju, i da nema više prostora da se ona širi dalje. Međutim, imajte u vidu da je pred vama još osam do deset nedelja u kojima će ona rasti. Sve to dokazuje, koliko je zapravo vaše telo moćno i sposobno da podnese ogromne promene.

Vaša beba u 29. nedelji trudnoće

Beba je sada teška oko 1.300 grama, dok je njena dužina oko 43 centimetra. 29. nedelja trudnoće je što se tiče bebine dužine specifična, jer se ona približila dužini koju će imati na rođenju, a to je oko 50 cm. Međutim, beba treba da dobije još dosta na težini. U narednih 11 nedelja njena težina će se skoro utrostručiti. U tom periodu počinje da se formira masno tkivo ispod njene kože. Beba postaje sve krupnija pa se samim tim i prostor u materici popunjava. Zbog toga ćete sve manje osećati udarce i šutiranje, a sve više guranje koje će dolaziti od bebinih pokreta kolenima i laktovima.

Bebin mozak postaje sve veći, i polako se priprema za život van materice, kao i za učenje koje će mu biti potrebno tokom celog života. Svaka trudnica u ovom periodu može osećati emocionalne simptome, poput pojačanog straha u vezi sa porođajem, zdravljem bebe, kao i strah kako će se osećati kada beba dođe na svet. Trudnice tokom posednjeg tromesečja mogu biti rasejane, i sanjati žive i čudne snove. Nestrpljivost raste kako vreme prolazi, ali raste i osećaj zamora i zasićenosti zbog trudnoće, koji se smenjuje sa osećajem zadovoljstva. Naravno, najbitnije je da se vi fizički, a i psihički dobro osećate, kako biste se lakše prilagodili periodu koji sledi.

Brojanje bebinih pokreta

28. ili 29. nedelja trudnoće je vreme kada bi trebalo da počnete dva puta dnevno da brojite bebine pokrete. To bi najbolje bilo da radite ujutru, kada je beba manje aktivna, i uveče, kada su bebe obično aktivnije. Pogledajte vreme na satu i počnite sa brojenjem. Prestanite kada stignete do 10 pokreta i zapišite vreme. Za deset pokreta ploda, obično je potrebno oko 10 minuta, ali nemojte da se plašite ako se to desi za duže vreme. Ako niste izbrojali deset pokreta za sat vremena, prošetajte, budite aktivni, pojedite nešto, ili popijte čašu vode ili soka. Nakon toga lezite i opustite se. Počnite ponovo sa brojanjem. Ako ni nakon dva sata ne osetite deset pokreta, za svaki slučaj javite se svom lekaru. Uglavnom sve bude u najboljem redu sa bebom, ali nekada sve ovo može da ukaže na opasnost. Kako se bliži termin porođaja, potrebno je da redovno pratite bebine pokrete.