dolazak-bebe-porodica

Dolazak deteta će učiniti vaše dane kraćim, noći dužim, ušteđevinu manjom, ali i dom toplijim i vedrijim!

Većina smatra da nikada nećete biti dovoljno spremni da preuzmete titulu “roditelja”. Međutim, ono za šta bespogovorno možete biti spremni jeste opremanje vašeg doma za dolazak bebe.

Znamo da novopečeni roditelji imaju nedoumice u vezi odabira odgovarajućeg nameštaja i potrepština – da li je bolje uzeti zasebna kolica i sedište za dete ili se odlučiti za 3u1 varijantu, može li novorođenče nešto da nasledi i koliko novca je potrebno odvojiti na početku?

Na internetu se mogu naći kvalitetni tekstovi za žene koji su korisni prilikom psihološke pripreme za dolazak bebe, a mi ćemo sa vam podeliti nekoliko praktičnih saveta kako da što bolje opremite dom!

Komforna garderoba za bebe – od benkice do zeke

Verujemo da će se mnoge mame zaneti oko prvog koraka, te uzeti i više nego dovoljno garderobe za bebu. Deca se veoma brzo razvijaju, pa nije nužno da obezbedite previše odeće jer će je relativno brzo i prerasti.

Važno je da odmah napomenemo da je potrebno da potražite odeću od prirodnih materijala – koža novorođenčad je jako osetljiva i sklona iritacijama, te su hipoalergijski materijali, poput pamuka, idealno rešenje jer nude prozračnost i udobnost.

Na vašem spisku za kupovinu bebi garderobe treba da se nađu sledeći komadi:

  • Benkice i bodići za bebe – u skladu sa godišnjim dobom i vremenskim uslovima, potrebno je najpre nabaviti bodije za mališane različitih dužina rukava, tj. one na kratke i duge rukave. Uz njih se savetuje da uzmete i benkice na preklop i bodi benkice, kako biste imali adekvatnu zamenu. Ovo je elementaran komad odeće, pa savetujemo da uzmete 2 do 3 komada od svake varijante.
  • Pantalonice za bebe – imajte u vidu da su bebe najosetljivije na hladnoću, kao i da je njihova idealna telesna temperatura između 36 i 37 stepeni Celzijusa. To znači da bi bilo poželjno da vaš mališan u prvim danima nosi dugačke pantalonice kako bi imao adekvatnu zaštitu. Preporučujemo da nabavite 2 para pantalonica.
  • Jednodelno odelo – ovaj komad garderobe je izuzetno praktičan i ugodan za celodnevno nošenje. Stoga je naša preporuka da nabavite makar 5 komada odelca.
  • Čarapice za decu – ovo je propratan odevni aset koji često biva zapostavljen. Čarapice za mališane su ključan deo jer održavaju optimalnu temperaturu tela deteta.
  • Portikle za bebe – neophodna oprema za naše klince i klinceze, a mi toplo preporučujemo da nabavite nekoliko komada (trebaće vam…).
  • Jaknica za bebe – ukoliko je vaša beba rođena u zimskim mesecima, jaknica se podrazumeva, međutim za ovaj tip odeće je dovoljan jedan komad.

majka-beba

Funkcionalan nameštaj za bebe – od kolevke do hranilice

Sledeći korak se odnosi na kupovinu nameštaja za vašeg mališana – kada birate centralne komponente za dečiju sobu, važno je imati na umu da kvalitet ide ispred kvantiteta.

U skladu sa tim, potrebni su vam sledeći komadi nameštaja:

  • Krevetac za bebe – najvažnija investicija, jer će vaš mališan ovde provoditi najviše vremena. San utiče na razvoj inteligencije i motoričkih veština, a ukupna potreba za snom može varirati od 9 do 19 sati u prva 3 meseca života. Zato je važno da se odlučite za kvalitetan krevetac. U skladu sa vašim individualnim potrebama, možete se odlučiti za prenosivi ili statični krevetac.

Prva varijanta je bolja za one koji vode dinamičniji stil života, te su stalno u pokretu ili na poslovnom putu. Pored kreveca, potrebno je da se odlučite i za odgovarajuću propratnu opremu, tj. za dušek, posteljinu i bezbednosnu ogradicu.

  • Komoda za previjanje – ovaj nameštaj će vam olakšati celokupan proces povijanja. Komade su obično multifunkcionalne, jer poseduju odvojene fioke koje mogu poslužiti za skladištenje dečijih stvari, higijenskog pribora i ostalih potrepština.
  • Hranilica – kada birate stolicu za hranjenje, ključno je da se odlučite za onu koja je stabilna i izdržljiva, jer će je vaše dete relativno dugo koristiti. Možete razmotriti i opciju da poručite tzv. hranilicu 4u1 – koja služi kao hranilica, kolevka, nunalica i ležaljka za bebe.

Praktična oprema za bebe – za lagodne prve šetnje

Pod praktičnom opremom za bebe mislimo najpre na višenamenska kolica ili popularno “3u1 kolica”. Ove brojke označavaju broj dodatne opreme koja dolazi uz njih, pa tako kolica mogu biti i sedište za auto i nosiljka za bebe. Ona su vrlo korisna za kratka putovanja ili letovanja.

Imajte na umu da se kolica biraju u skladu sa uzrastom i kilažom deteta. Svaki razvoj je individualan, pa nije preporučljivo da birate u odnosu na samo jedan aspekat.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i praktičan, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno relevantnih informacija u vezi opremanja vašeg doma uoči dolaska novog člana – Želimo vam puno sreće u budućnosti!