Dete plus-Odvikavanje od pelena prvi znak zrelosti deteta

Buduće mame, pre samog rodjenja bebe, brinu o tome kako će je dočekati i kako da bebu neguju u prvim danima života, da negde ne pogreše i nešto ne poremete, da ne odaberu pogrešnu kozmetiku ili neodgovarajuće pelene. Bez obzira da li je tek novorodjenče ili beba od nekoliko meseci, briga ostaje ista, u želji da detetu pruže najbolje, mnogi roditelji isprobavaju različitu kozmetiku i različite pelene, tragajući za onim što bebi odgovara. Neki se povedu za savetima pedijatara, neki veruju preporukama, drugi veruju najprodavanijem brendu, neki kupuju najpovoljnije i kažu da su jednako dobre, idealno prijanjajuća  pelena ne postoji, svaka će u nekom trenutku propustiti. Važno je da beba u njima ima apsolutni osećaj komfora, da lastiš ne žulja, pelena ne steže, da su od prijatnih materijala, najbolje su od čistog pamuka, koji kod bebe neće izazvati alergije. Taman su se i roditelji i beba navikli na nošenje pelena, našli pravu i odgovarajuću, vreme je za odvikavanje od njih i traganje za  kompleksnim odgovorom  na pitanje: Kad je pravo vreme za odvikavanje bebe od nošenja pelena?

Oprečni stavovi o odvikavanju od pelena

Vreme ranog detinjstva deteta, bez obzira da li je prvo, drugo ,treće, obeleženo je često oprečnim stavovima roditelja oko nekih detetovih navika, ponašanja, vaspitavanja, usvajanja novih znanja. Jedan uvek misli da je pravo vreme kad je dete samo spremno, drugi da beba žuri ili najčešće da kasni zato što njeni vršnjaci već jedu čvrstu hranu, samostalno sede, povezano govore i odavno ne nose pelene. Okolina tek ima različita mišljenja i oprečne stavove od toga da beba treba da skida pelene čim može da sedi na noši, a to znači već oko šestog meseca, dok drugi misle da beba treba da bude zrela da sama razume zašto više ne nosi pelenu, da je dovoljno velika da može da kontroliše potrebu za mokrenjem i da se tek tada skida pelena, kod naše dece je to vreme od godinu i po do dve.

Znaci koji ukazuju da je beba spremna za odvikavanje

Umesto da se opterećuju oprečnim mišljenjima, mnogo je važnije da roditelji sami otkriju postoje li znakovi u ponašanju bebe koji ukazuju da je spremna za nošu. Najvažniji znak je da je beba dovoljno zrela da razume jednostavna uputstva i odreaguje na njih, da je prerasla fazu kada reaguje samo instiktivno. Kada se dete samo buni ukoliko je mokro ili prljavo onda je vreme da skida pelenu, čak iako nema godinu i po dana. Neka deca vrlo ranoizraze želju da nose donji veš, devojčice pre od dečaka. Takva deca se obično trude da sama oblače veš, to je znak da su apsolutno zrela za skidanje pelena. Ima i onih koji su nezainteresovani ali su suvi po tri-četiri sata preko dana, to je već znak da mogu da zadrže mokraću i da uvedu u red odlaske na nošu. Svi ovi razlozi ukazuju na to da dete mora da bude zrelo za odvikavanje od pelene, odvikavanje uključuje i njegovo prihvatanje i saradnju, ukoliko je bez razumevanja, prihvatanja i saradnje deteta, može da bude samo kontraproduktivno.