dečiji oftalmolog

Bilo da vam dete ima zakazan sistematski pregled za školu, obavezan lekarski pregled prilikom upisa u auto školu, skoro sigurno će posetiti oftamologa koji treba da utvrdi da li možda ima neko oštećenje vida ili ne.

Ako pak dete od rođenja ima problem sa vidom, nosi naočare i ide na redovne godišnje kontrole, verovatno ste se kao roditelj već odlučili za najboljeg očnog lekara u svom okruženju. Najbolji očni lekar u Beogradu je definitivno osoba za koju ste se raspitivali naročito ukoliko živite u našoj prestonici. Pa tako, možete se odlučiti za neku privatnu kliniku u našem glavnom gradu i zakazati pregled telefonskim putem. U takvim klinikama se najčešće rade detaljni pregledi dece ranog uzrasta i mogu se ustanoviti neka netipična stanja oka a samim tim na vreme krenuti sa adekvatnom terapijom.

Dečiji oftamolog – očni lekar za one najmlađeg uzrasta

Na svoj prvi pregled kod oftamologa deca odlaze negde posle treće godine, dok su od pete dovoljno veliki da sarađuju sa lekarom. Ukoliko se pitate kako izgleda njihov prvi pregled, nemate razloga za brigu. Kroz igru, deca se opuste pa za svega nekoliko minuta dečiji oftamolog može utvrditi da li je sa detetovim vidom sve u redu.

Takođe treba naglasiti da je pregled potpuno bezbolan prilikom ispitivanja kolornog i stereo vida. Deci se prikazuju određene sličice, a na njima je da pogode koje su boje i da ih detaljnije opišu.

U toku širenja zenica, deci se sipaju kapi za oči nakon čega se utvrđuje dioptrija i ako ima potreba za tim oftamolog preporučuje nošenje odgovarajućih naočara za vid ili kontaktnih sočiva.

Koja je najbolja očna klinika u Beogradu?

Ako vas interesuje koja je najbolja očna klinika u Beogradu, sigurno ćete od svojih poznanika i prijatelja dobiti neke preporuke. Dobra klinika je ona koja u svom timu ima stručne očne lekare sa dugogodišnjim iskustvom kao i klinika sa najsavremenijom opremom kada je dijagnostika i lečenje u pitanju. Isto tako, u njima se mogu obaviti specijalistički pregledi kontaktnih sočiva, a ako ih oftamolog predloži detetu mlađem od pet godina, roditelji prolaze kroz obuku kada je stavljanje i skidanje sočiva u pitanju.

Kada je pravo vreme za posetu oftamologa?

Lekar opšte prakse, tj. dečiji pedijatar prvi treba da prepozna da li dete ima neke smetnje sa vidom i da na vreme predloži posetu kod nekog dečijeg oftamologa ukoliko vidi potrebu za tim. Isto tako, obavezna je kontrola sa navršene tri godine na kojoj se može utvrditi da li dete možda ima urođeni strabizam ili neku anomaliju. Ukoliko se ovako nešto ustanovi, oftamolog dalje zakazuje pregled kod oftalmohirurga ili strabologa.

Takođe, pod obaveznim spadaju pregledi dece pred polazak u prvi razred. Ovde se može utvrditi da li postoji slabovidost na jednom ili na oba oka. Tada je moguće da lekar predloži detetu da nosi naočare određene dioptrije kako bi se slabovidost na vreme korigovala. Kada deca krenu u predškolsko tada se prvi put susreću sa slovima i brojevima pa vaspitačice već tada mogu primetiti da li dete ima neke smetnje sa vidom.