suma-sator-dete-kampovanje

Bliži se rođendan vašeg mališana, a vi i dalje nemate ideju kako da ga proslavite?

Svaki roditelj želi da organizuje proslavu koja će njegovom detetu ostati u najlepšem sećanju i biti jedna od uspomena na detinjstvo koju će zauvek pamtiti. Međutim, problem nastaje kada vam ponestane ideja. Ne brinite, ovo se svakom roditelju dešava, a mi smo tu da vam pomognemo.

Proslava dečijeg rođendana tokom leta ima mnogo više mogućnosti, zato što je zbog lepog vremena proslavu moguće organizovati na otvorenom.

Ukoliko vam je potrebna inspiracija, u nastavku teksta smo podelili sa vama nekoliko ideja za proslavu rođendana koje će mališani obožavati.

Rođendanski piknik koji će svi pamtiti

Ako želite nešto nesvakidašnje za naše prostore, obradujte vaše mališane i organizujte im rođendanski piknik. Možete ga organizovati u parku, šumi ili u sopstvenom dvorištu. Sve što vam je potrebno je nekoliko prostirki koje ćete položiti na zemlju.

Kako bi organizovali pravi piknik potrebna vam je hrana koja se na pikniku podrazumeva – a to su sendvići! Napravite dovoljan broj sendviča za svu decu i spakujte ih u uskrasne salvete sa rođendanskim motivom. Ne zaboravite osveženje i ponesite dovoljno vode, limunade, sokova i ostalih napitaka.

Sa obzirom na to da nijedan rođendan ne može da prođe bez pesmice i duvanja svećica, napravite svom mališanu rođendansku tortu. Postoje brojni recepti za voćne torte, pa odaberite neki od njih i napravite laganu tortu koja je pogodna za letnje vrućine.

Kako bi napravili dodatnu rođendansku atmosferu, prostor ukrasite balonima i ukrasnim trakama, a deci podelite rođendanske kape. Ponesite različite sportske rekvizite kao što lastiš, lopta, reketi i obruč. Podelite decu u dva tima i organizujte takmičenje u odbojci, fudbalu, igri “između dve vatre” i žmurkama ili nekoj drugoj igri, a za pobednika pripremite specijalnu nagradu.

bioskop-na-otvrenom-nebo-dvoriste-projektor-film

Bioskop na otvorenom – gledanje omiljenih crtanih filmova

Svako dete voli da ide u bioskop, pa njihovu ljubav prema crtanim filmovima možete iskoristiti za organizovanje rođendanske proslave u vidu bioskopa na otvorenom.

Decu možete povesti u neki od otvorenih bioskopa širom grada ili napraviti bioskop u sopstvenoj režiji. Nabavite projektor, postavite ga u svoje dvorište i omogućite deci da svoje omiljene crtaće gledaju pod otvorenim nebom.

Dvorište treba da bude osvetljeno, kako se deca ne bi plašila i kako bi mogla da vide prostor oko sebe. Međutim, osvetljenje ne treba da bude previše jako kako se svetlost ne bi odbijala o projektor i kako bi mogli nesmetano da gledaju crtane filmove.

Obezbedite dovoljno mesta za sedenje, tako da svakom detetu bude udobno. Možete postaviti velike i mekane jastuke na travu, napraviti veliku količinu kokica – i filmsko veče može da počne.

Naravno, osim kokica potrebno vam je i drugo posluženje – sendviči, pice ili pecivo, koje ćete postaviti na specijalno dekorisan sto u blizini bioskopa, u slučaju da deca u toku filma ogladne.

Nakon što su završili sa gledanjem crtanih filmova, kako bi rođendan bio kompletan, iznesite rođendansku tortu sa svećicama i vatrometom.

Ona može biti različito dekorisana – može biti različitih boja, oblika i motiva, a deci će se posebno svideti ukoliko bude sa motivom glavnog junaka iz crtanog filma koji su upravo gledali u bioskopu.

Kampovanje u dvorištu – nesvakidašnja proslava rođendan

Ukoliko ste iskoristili sve moguće ideje do sad, pretpostavljamo da vam ova još nije pala na pamet – rođendansko kampovanje!

Ovo je odlična ideja za onu malo stariju decu koja su već krenula u osnovnu školu i klasične proslave im više nisu zanimljive. Ono što je prvo potrebno kako bi organizacija rođendana uspela je da proverite sa roditeljima dece koju ćete pozvati na rođendan da li dozvoljavaju svojoj deci da prenoće kod vas.

Zatim, ukoliko je odgovor potvrdan, možete krenuti u planiranje proslave. Potrebno vam je nekoliko šatora i vreća za spavanje, koje možete iznajmiti ili pozajmiti od nekog. Takođe, svakom detetu je potreban ranac sa stvarima, baterijskom lampom i ostalom potrebnom opremom.

Kada je u pitanju hrana, možete unapred pripremiti sendviče ili neku drugu hranu ili napraviti pravu atmosferu i na licu mesta praviti roštilj. Ponesite jednokratni pribor za jelo i dovoljno sokova, vode, gricklalica i slatkiša, kako bi deca imala sve što im je potrebno.

Osmislite zanimljive igre koje mogu igrati pod svetlom baterijskih lampi, a pobedniku poklonite nešto što će poneti kući kao uspomenu na nesvakidašnje kampovanje na kojem je bio.

Kako su deca i dalje mala kako bi ostajala bez nadzora, nemojte ih ostavljati same kako ne bi došlo do nezgode. Vi ne morate imati ulogu stražara, već možete učestvovati u igri sa njima i biti animator ili sudija.

Ovu vrstu proslave nije jednostavno organizovati. Potrebno je početi sa pripremama dosta ranije kako bi uspeli da nabavite svu neophodnu opremu. Međutim, sav trud će se isplatiti i vaše dete će vam sigurno biti zahvalno na nezaboravnoj proslavi.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli u pronalaženju kreativnih ideja za proslavu dečijeg rođendana i da ćete svom mališanu organizovati neku od proslava koje smo naveli.