anatomski ranac za prvake

Prvi susret sa školom i svim obavezama znači dobru opremljenost svim potrebnim materijalom za sticanje novih znaja i veština. Velika pažnja prilikom kupovine knjiga i pratećeg školskog materijala, poklanja se odabiru školskih rančeva. Iako se na početku prvog razreda nose samo potrebne knjige za učenje slova i brojeva, ne treba zanemariti njihovu ukupnu težinu nakon daljih školskih dana. Dečija ledja ne bi trebalo opterećivati zbog njihove nežne građe i kičme koja je u razvoju. Deca mogu izraziti želju za sam dizajn na osnovu ponuđenih izgleda, pri čemu odabir građe rančeva pripada samim roditeljima.

Najbezbedniji izbor za dečiju kičmu čine anatomski rančevi

Prilikom odabira školskih rančeva, velika pažnja se poklanja kvalitetu i stepenu prošivenosti. Anatomski ranac za prvake ima brojne prednosti u pogledu izrade, pri čemu poseduje dodatno ojačane tregere za ravnomeran raspored tereta. Sam oblik uz adekvatne dimenzije neće ostaviti bilo kakve posledice po dečiju kičmu u razvoju. Sama građa omogućava ravnomerno nalegarnje i položaj uz leđa. U svom sastavu poseduju sunđere koji pružaju mekani oslonac na leđa.

Savetuje se kupovina onih anatomskih rančeva za prvake koji, po svom izgledu podsećaju na svaki drugi običan ranac. Njihova veličina po tome neće odstupati od drugih a može se koristiti tokom četiri godine nižih razreda. Anatomski rančevi se predlažu za decu sitnije građe i užih ramena, pri čemu se njihovom upotrebom težina ravnomerno raspoređuje bez dodatnih opterećenja.

Đaci prvih i nižih razreda nose dodatne knjige kao što su radni listovi ili sveske, anatomski rančevi su ovde veoma funkcionalni. Njihova funkcionalnost se ogleda kroz brojne pregrade u unutrašnjem delu ranca. Teže knjige se obično stavljaju u pregrade brliže kičmi, dok lakše sveske idu sledeće, uz pernice na samom kraju pregrada. Sa spoljne strane su takođe ojačani, jer se time olakšava njihovo odlaganje, postoje spoljne pregrade sa flašice.

Da li anatomski rančevi imaju mane?

Iako su anatomski rančevi dobri za dečiju kičmu, ne treba zanemariti činjenicu da nošenjem većeg broja knjiga oni postaju još teži. Prazan anatomski ranac ima samostalnu težinu koja je u raspodnu do 1kg, pri čemu navedena stavka može biti zanemarena  uz činjenicu da ravnomerna raspodela težine ipak ima veću važnost.

Pojedini rančevi su na visokoj ceni zbog materijala koji se koriste i njihove veličine. Ne treba zaboraviti da odlaganje anatomskih rančeva ipak nije jednostavno, zauzimajući u dečijim sobama dosta mesta. U upotrebi su rančevi sa točkićima, koji ipak nisu dobra opcija zbog položaja u kojem se dečija kičma nalazi tokom upotrebe. Ovakvu opciju treba zanemariti kao nepovoljnu.

Idealne težine rančeva za dečiju kičmu jednostavno nema, postoje samo preporuke koje se moraju uzeti u obzir prilikom kupovine. Ne treba kupovati anatomski ranac ako nakon nošenja on prelazi liniju donjeg dela kičme. Težina svakako zavisi od dečije građe i telesne mase. Iako sunđerasti materijali uz dodatno ojačane kaiševe čine ranac udobnih za nošenje, uz povećan broj knjiga oni su  dodatno teži.

Mrežasta spoljna pregrada se prva haba i cepa. Prilikom odabira rančeva, birajte one koji svojim unutrašnjim izgledom jesu funkcionalni, jer ipak postoje anatomski rančevi sa manjim brojem pregrada.