devojcica-plaza

Kada imate malo dete, planiranje putovanja predstavlja veliki izazov. Svaka sitnica postaje važna, od biranja prave destinacije, pakovanja putne torbe, do izbora opreme za put.

Bez obzira da li planirate kratak izlet, vikend odmor kod bake i deke ili duže putovanje, ključ je u detaljnom planiranju i pažljivom pakovanju.

U nastavku vam donosimo nekoliko saveta kako da vaše putovanje sa mališanom bude što bezbednije i prijatnije.

Izaberite odgovarajuću destinaciju

Kada birate destinaciju za odmor svakako izaberite mesto koje je prilagođeno porodicama sa malom decom i koje ima dovoljno sadržaja za najmlađe.

Dobro je da to budu mesta koja nisu previše udaljena i do kojih se lako i brzo stiže. Destinacije sa parkovima, plažama i planinska priroda često su odličan izbor, jer omogućavaju deci da slobodno istražuju.

Ako idete na more, birajte lokacije koje su u neposrednoj blizini plaže i imaju igrališta za decu.

Tražite komforan smeštaj sa svim pogodnostima za mališane. Osim kreveca i kuhinje u kojoj možete uvek pripremiti obrok ili flašicu, dobro je da ima stolicu za hranjenje koja će vam pomoći da se osećate kao kod kuće.

Izaberite vreme putovanja

Ako se odlučite za vožnju automobilom do letovališta, trudite sa da putujte u vreme kada dete obično spava. Da li je to noću ili tokom duge popodnevne dremke, odlučite sami.

Planirajte česte pauze kako biste i vi i dete imali priliku da se odmorite i protegnete od dugog sedenja u automobilu.

devojcica-more

Šta je sve potrebno za bezbedno putovanje?

Pre pakovanja korisno je napraviti spisak neophodnih stvari, kako biste na vreme posetili prodavnicu dečije opreme i kupili sve što vam nedostaje.

Pored osnovne garderobe za svakodnevno i često presvlačenje, nemojte zaboraviti omiljene igračke i knjige koje vaše dete voli.

Aksesoar za plažu i igranje u pesku, kačketi, naočare, peškiri, sandalice, neizostavni su na letnjem odmoru.

Voda, grickalice, obrok za bebe i poneka voćkica biće vam saveznici kako biste izbegli nezadovoljstvo zbog gladi ili žeđi tokom puta.

Na put ni slučajno ne krećite bez instaliranog auto sedišta koje odgovara uzrastu i težini vašeg deteta. Prioritet bezbednog putovanja je kvalitetno auto sedište montirano pravilno kako bi pružilo maksimalnu udobnost.

Ono nije samo zakonska obaveza već i ključna stavka za sigurnost mališana i mir tokom vožnje za vas.

Auto sedišta su napravljena da dete drže u sigurnom položaju i smanjuju rizik od ozbiljnih povreda. Uvek imajte neko jastuče i prekrivač za bebin dodatni komfor.

U gepeku automobila napravite mesto za kolica, jer će vam biti neophodna dok pravite pauze tokom vožnje, ali i na moru za šetnje i plažu.

Detetu će put biti zabavniji, a vama prijatniji ako imate neki od elektronskih uređaja poput tableta. Uz omiljene crtaće, audio knjige i dečje pesmice imaćete mir tokom duge vožnje. Uz dobro isplanirane zanimacije, vožnja do izabrane destinacije za odmor može vam pružiti priliku za stvaranje divnih uspomena sa vašim detetom.

Za slučajeve prolivenih pića ili druge eventualne nezgode naoružajte se rezervnim pelenama, vlažnim maramicama i ubrusima.

Ne zaboravite putnu apoteku

Nepredviđene situacije tokom odmora sa malim detetom su gotovo neizbežne. To je dovoljan razlog da spakujete putnu apoteku.

U neseseru za prvu pomoć treba da se nađu:

  • Antipiretici i analgetici protiv temperature i bolova
  • Probiotici i elektroliti u prahu za slučajeve stomačnih tegoba
  • Antihistaminik protiv alergije
  • Antiseptik i hidrogen za dezinfekciju rana i posekotina
  • Flasteri, sterilne gaze i zavoji
  • Digitalni termometar za merenje temperature i pinceta za uklanjanje insekata i trnja
  • Krema protiv alergije
  • Krema protiv opekotina
  • Repelent protiv ujeda insekata

Kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom su obavezne bilo da ste na suncu ili u hladu. Dečja koža je posebno osetljiva na sunčeve zrake, pa je važno pružiti joj adekvatnu zaštitu.

Obavezno ponesite kreme sa SPF 50+ koje pružaju širok spektar zaštite od UVA i UVB zraka. Ove kreme su formulisane tako da budu blage za dečju kožu, bez štetnih hemikalija. Nanosite ih često i obilno, naročito posle plivanja, znojenja ili brisanja peškirom. Za konstantnu zaštitu mlade kože, nanosite SPF na svaka dva sata.

Iako putovanje sa decom može delovati komplikovano, ono ne mora biti stresno iskustvo. Naprotiv, uz adekvatnu pripremu, svaka destinacija se može pretvoriti u divnu avanturu koja će stvoriti nezaboravne uspomene za celu porodicu.

https://pixabay.com/illustrations/sunbathing-beach-child-summer-sea-8656647/

https://pixabay.com/photos/girl-beach-happy-kid-child-6572392/