ruka-poklon-drzanje

Poklanjanje zlata ima posebnu simboliku, a činjenica je da ono predstavlja jednu od najčešćih ideja kada su u pitanju različita slavlja. Zlato je oduvek asociralo na bogatstvo i prosperitet, a kroz istoriju je imalo status koji je upućivao na moć i ugled.

Šta je od svoje simbolike ono zadržalo i danas i zašto je jedan od najpopularnijih poklona za mališane – saznajte u nastavku teksta.

Šta zapravo poklanjamo deci preko zlata?

Dečiji zlatni nakit je popularan poklon za malu decu, a najčešći povodi su rođenje i krštenje. Pored nakita u vidu minđušica, lančića i privezaka koji su idealan poklon za devojčice, jedan od tradicionalnijih i univerzalnijih poklona koji se daruje za ove lepe događaje su zlatnici ili dukati. Zlatnici ili dukati imaju univerzalnu i stabilnu vrednost.

Staro verovanje da plemeniti metali imaju određeni tip terapeutskog delovanja važi i danas, a to je poseban slučaj kada je u pitanju zlato.

Verovalo se da minerali iz plemenitih metala i dragog kamenja mogu uticati na naše stanje i organizam preko kože. Zbog toga se veruje da kada bebi poklonimo zlatni lančić ili minđušice, mi joj zapravo darujemo i potrebnu energiju koja će je štititi.

Pored toga, smatra se da zlato simbolizuje snagu, bogatstvo i obilje pozitivnih stvari u bebinom životu. A to je ono što želimo da novorođenče ili slavljenik ima u životu koji je ispred njega

beba-ruka-drzanje.

Nakit koji budi dragocene uspomene

Kada kupujemo nakit za neko dečije slavlje, bilo da je ono za rođenje, krštenje ili rođendane, ono čuva uspomenu na taj događaj koja se može aktivirati svaki put kada se taj komad nakita uzme u ruke ili zakači na telo.

Ono sa sobom može nositi određenu priču koja se može ticati tog slavlja, tese tako u prvobitno simbolično značenje zlata koje ono svakako sa sobom ima, upisuje i ona naša priča koju želimo da poklonimo bebi ili detetu.

Pored naše priče, kao i vitalnosti i dobre energije koju šaljemo preko zlata, navešćemo sada još neka značenja koja su davno upisana u zlato.

Zlato kao simbol dugoročne vrednosti

Da se zlato oduvek povezivalo sa bogatstvom i obiljem, potvrđuje ekonomski termin koji zlato karakteriše kao valutu ili rezervu vrednosti.

Zlato je ograničen resurs, a njegova proizvodnja je relativno spora i limitirana. To znači da se ukupna zaliha zlata u svetu ne može brzo povećati. S obzirom na ovu ograničenu ponudu, zlato zadržava svoju vrednost tokom vremena.

Zlato je, takođe, imalo dugu istoriju očuvanja vrednosti tokom inflacionih perioda. Kada vrednost papirnatih valuta opada zbog inflacije, cena zlata često raste ili ostaje stabilna, čime se održava vrednost bogatstva uloženog u zlato.

Zbog toga se poklanjanjem zlata deci obezbeđuje poklon koji ima fiksnu vrednost, te predstavlja sigurnu investiciju koja neće biti uzdrmana nestalnim vremenima ekonomske nesigurnosti i krize.

zlatna-ogrlica

Koje vrednosti se još krunišu zlatnim nakitom?

Jedna od najpoznatijih asocijacija na zlato je što se često koristi kao simbol ljubavi i trajne veze, posebno u obliku zlatnog prstena. Time se večnost i odanost partneru potvrđuje kroz komad nakita koji oboje nose kao burme, a njeno dugoiščekivano ,,da’’ obeležava verenički prsten.

Dakle, zlato kruniše ljubav, osnivanje zajednice, porodice, i njen kasniji produžetak kroz potomke. Na taj način je zlato prisutno kroz sve značajne životne faze jedne osobe.

Amajlija za sve životne (ne)prilike

U nekim kulturama, zlato se povezuje sa duhovnošću i besmrtnošću. Zlatni predmeti se koriste u verskim obredima i ritualima.

Nesumnjivo je da zlato pored dubljeg značenja koje sa sobom nosi, pre svega sija lepotom i elegancijom. Neizostavan je estetični detalj za pravljenje različitih predmeta. Zlato se ponekad povezuje sa suncem zbog svog sjaja, a sunce se smatra izvorom života i energije.

A na sve to, u nekim kulturama, zlato se smatra amajlijom ili zaštitnim simbolom koji štiti nosioca od zla i negativnih energija.

Sve u svemu, poklanjanje zlata ima duboku simboliku koja seže unazad kroz vekove. Zlato je oduvek bilo simbol bogatstva, moći i prosperiteta, a danas zadržava svoju važnost kao poseban poklon za decu tokom raznih slavlja kao što su rođenje, krštenje ili rođendani. Osim estetskog užitka, zlato nosi i dublje značenje.

Zlatni nakit za decu često čuva uspomene na važne trenutke u njihovom životu.

Ono ima i praktičnu vrednost kao dugoročna investicija, čuvajući svoju vrednost tokom vremena i pružajući sigurnost u ekonomski nesigurnim vremenima. Takođe, kao simbol ljubavi i zajedništva, zlato igra ključnu ulogu u obeležavanju važnih životnih faza, poput veridbe i braka.

Neki ga vide i kao amajliju koja štiti od negativnih energija. Sjaj zlata asocira se sa suncem i energijom života, dok se u nekim kulturama koristi i u verskim obredima i ritualima. Sve ove dimenzije čine zlato posebnim i vrednim poklonom koji ima i praktičnu i sentimentalnu vrednost.