muska-decija-soba

Roditelji imaju tendenciju ka tome, da čim saznaju da dolazi beba, krenu u razmišljanje kako urediti prostor u kom će ona boraviti, koje boje u sobi kombinovati i kakav nameštaj kupiti. Dok za bebe estetski izgled prostora nije naročito važan, starija deca više vole sobu koja je po njihovom ukusu.

Najvažnije je da soba bude organizovana i uređena tako da se dete u njoj osećalo sigurno, ali da u isto vreme ima želju da se u njoj igra, uči i razvija. U nastavku ćemo vam dati nekoliko kreativnih saveta kako možete svom mališanu da napravite kutak iz snova.

Dobra organizacija prostora

Za početak, da biste dobro organizovali dečiji prostor, morate uzeti u obzir faktore kao što su potrebe i uzrast vašeg deteta, kako bi mu pružili prostor koji će mu najviše odgovarati.

Dobrom organizacijom ćete osloboditi dečiji prostor nereda. To možete postići kupovinom odgovarajućeg nameštaja, koji se danas pravi tako da fizički zauzima manje mesta, kako bi dete imalo više prostora za sebe.

Poznato je da za decu kupujemo više garderobe, zato što brzo rastu. Kako biste izbegli nered u ormaru i mogli mnogo brže da pronađete adekvatnu kombinaciju, za vaše dete, možete isprobati pregrade za fioke za dečiju sobu. Ako pak, imate više polica, možete nabaviti dekorativne platnene korpe za odlaganje kako bi vam olakšale i uštedele prostor.

Tematsko uređenje sobe

Ovo može biti malo veća investicija, ukoliko ste zamislili da cela soba ima jednu tematiku, koja je interesantna detetu. Njih ipak ovakve prostorije posebno oduševljavaju jer se osećaju kao da imaju posebnu bajku napravljenu samo za njih.

Ukoliko nemate konkretnu ideju za temu koju biste odabrali, možemo vam preporučiti neke univerzalne, na primer soba za dečake može imati motive dinosaurusa ili neke njegove omiljene video igrice. Možete oslikati zidove i pronaći nameštaj koji će se po boji uklopiti u taj enterijer.

Devojčice najviše vole princeze i diznijeve junake, tako da možete napraviti celu sobu po motivima njene omiljene princeze ili bajke. Često možete videti sobe za devojčice u pastelnim i svetlijim nijansama, dok dečaci preferiraju boje kao što su zelena i plava.

zenska-decija-soba

Personalizovan kutak

Ovo može biti dobar način da i svoje dete uključite u sređivanje i organizaciju svoje sobe. Možete napraviti police na koje ćete staviti njegove slike ili mu zadati zadatak da nacrta nešto što ćete mu uramiti. Napravite poseban pano gde ono može da okači svoje radove i umetnička dela. Osim što će imati zanimaciju, osetiće da se njegov rad ceni.

Možete uključiti i personalizovane elemente kao što su lenta rasta ili ukrasna pločica sa imenom i prezimenom.

Kutak za igranje i čitanje

Kreativno uređenje dodatno podstiče razvoj deteta. U zavisnosti od veličine sobe, svom detetu možete napraviti poseban deo gde će držati svoje omiljene igračke i verovatno provoditi veliki deo dana. Postavite igračke koje podstiču mozganje i razmišljanje ili napravite interaktivni zid i tako podstaknite razvoj motorike i logike.

Takođe, možete i organizovati mesto gde će učiti, raditi domaće zadatke i gde ćete čitati sa njim. Ukoliko želite da mu napravite poseban kutak samo za čitanje, možete ga ukrasiti dekorativnim jastucima, napraviti mali šator ili jednostavno staviti samo jednu udobnu fotelju kako bi dete maksimalno uživalo. To će ga dodatno podstaći na ovu aktivnost i neće osećati potrebu nego i želju da više vremena provodi tu.

Osvetljenost i detalji

Pošto dečija soba nije samo mesto gde će oni da prespavaju, već i mesto gde će se lično i emotivno razvijati, i ispoljavati svoju kreativnost, važno je da prostorija u kojoj borave bude dobro osvetljena. Tu će vam dosta značiti boja zidova, ali i nameštaja, koji je u njoj.

Beli zidovi su najčešći izbor, jer ih možete kombinovati sa detaljima u sobi različitih boja. Pastelne boje su jednako dobar izbor. Kupite samolepljive ukrase za zidove u obliku zvezdica, za noć, ili LED trake koje sijaju u različitim bojama.

Ukrasite zidove policama različitih oblika i ako ste u mogućnosti dodajte što više projekata koje ste radili vi ili vaše dete. Uključite dete u pravljenje različitih ukrasa i oslikavanje nameštaja ili polica. Dozvolite im da izraze svoje mišljenje i biće odgovorniji prema svom ličnom prostoru.

Dekorisanjem i organizacijom dečije sobe pravite mesto gde će vaše dete bezbrižno da provodi svoje vreme i da se zabavlja, zato ne zaboravite da uključite zabavu u taj proces i rezultat će sigurno biti obostrano zadovoljstvo.