dečja-odeća-na-žici

Ništa ne može da zameni osećaj svežine kakav nam pruža miris sveže, tek oprane dečije odeće. Međutim, često se dešava da tek opran veš nema tako prijatan miris, iako ste uradili sve po pravilima.

Mašina za pranje veša sama po sebi nije dovoljna za postizanje prijatnog mirisa koji traje ceo dan, iako je veš čist i opran na propisanim temperaturama.

Zašto se to događa? Razlozi su brojni – Od načina na koji čistite mašinu za veš do temperature vode koju koristite. Srećom,  postoje neka jednostavna rešenja koja rešavaju problem „smrdljivog“ veša. Pročitajte ih u nastavku teksta.

Pre nego što se bacimo na prijatne mirise veša, moramo otkiri uzrok zašto se dešava da veš ne miriše lepo nakon pranja. Ovo su neki od najčešćih:

Preopterećena mašina

Samo zato što ste uspeli da stavite celu korpu za veš u mašinu ne znači da treba to da radite. Preopterećenje mašine za pranje veša može sprečiti da se odeća pravilno opere i dovesti do neprijatnih mirisa drage dečije garderobe. Mnoge mame dođu u iskušenje da pogreše na ovaj način, posebno kad se pripremaju s mališanima na more ili za neko drugo putovanje. Uvek je bolje pratiti uputstvo i napuniti mašinu onoliko koliko može da opere, bez preopterećenja.

Buđ

Ako pogledate u unutrašnjost svoje mašine za pranje veša, velike su šanse da izgleda prilično čisto. Međutim, u skrivenim delovima, posebno oko gume koja zaptiva vrata, možete pronaći buđ. Ovo je problem koji se dešava kod velikog broja klasičnih mašina sa prednjim vratima kakve su Candy veš mašine, a nekada se pojavljuje i kod onih sa gornjim punjenjem. Proverite da li je guma pobuđala i pravilno je očistite, a ako je potrebno i zamenite.

Pogrešno dozirate deterdžent

Ako koristite previše ili premalo deterdženta, odeća neće mirisati na čisto. Previše deterdženta stvara priliku da se prljavština i buđ zalepe za tkaninu i izazovu neprijatan miris. Sa druge strane, premalo deterdženta ne čisti na odgovarajući način prljavštinu sa tkanina. Zato uvek postupajte prema uputstvu proizvođača deterdženta.

Veš predugo stoji u mašini

Ako se vaš veš ne osuši brzo i temeljno, stvara se plodno tlo za buđ i bakterije. Ovo može dovesti do kiselog mirisa koji je teško ignorisati. Ako mašinu za veš upalite pred spavanje, a veš prostrete tek ujutru, velike su šanse da ćete morati ponovo da ga operete.

Kako da veš miriše uvek lepo? Čistite mašinu redovno i temeljno

Počnite tako što ćete ukloniti buđ. Baš kao što sirće možete koristiti za tretiranje veša, pranje sudova, dezinfekciju Candy sudomašina i mašina za sušenje, možete ga koristiti i za čišćenje mašine za pranje veša. Pokrenite otkuvavanje sa 50/50 rastvorom sirćeta i vode. Alternativno, napunite pregradu za izbeljivač i pokrenite je u ciklusu samočišćenja ako ga imate.

Imajte na umu da nikada ne treba mešati izbeljivač i sirće, već je potrebno izabrati jednu od ove dve metode. U svakom slučaju, kada mašina završi sa radom, uzmite sunđer ili meku krpu i obrišite gumu da biste uklonili buđ.

dećja-odeća

Ostavljajte vrata mašine otvorena

Kada završite sa pranjem veša, ostavite vrata mašine za pranje otvorena kako bi mogla da se provetri. Buđ preferira tamna, vlažna mesta, tako da će dobra cirkulacija vazduha i staromodna sunčeva svetlost učiniti da se drži podalje od vaše mašine.

Perite veš na višim temperaturama kada god je moguće

Jedna od glavnih komponenti prljavštine tela je sebum, masna supstanca koju proizvodi koža. Kao i kod uklanjanja drugih masnih fleka, rešenje za ovo je deterdžent i topla voda. Više od 60 odsto današnjih tkanina napravljeno od sintetike koja ne može da podnese pranje toplom vodom.

Međutim, pored sortiranja po boji, možete veš sortirati prema vrsti tkanine i zahtevima za pranje. Na taj način možete oprati veš sa visokim sadržajem sebuma, poput potkošulja i donjeg veša, u toploj vodi.

Ne odlažite previše pranje

Za veoma zaprljane komade garderobe kao što je odeća za trening ili bebi odeća zamazana kašom, nemojte čekati da se veš nakupi. Čekanje daje bakterijama vremena da se razmnože. Umesto toga, operite je odmah čim se zaprlja. Takođe, ne dozvolite da se neoprani veš gomila, već se potrudite da ga perete redovno, naročito tokom letnjih dana.

Birajte dobar deterdžent i tačnu količinu

Ako veš perete na nižim temperaturama, izaberite deterdžent koji je kvalitetniji i koji može ukloniti masnoće i sebum. Formule nekih od klasičnih, praškastih deterdženata ne mogu da se nose sa novijim tkaninama koje se peru samo hladnom vodom. Zato birajte onaj deterdžent koji je napravljen da „radi“ u hladnoj vodi. Zatim pročitajte uputstvo i upotrebite tačnu količinu za svoju količinu veša.

Odmah osušite veš

Bez obzira da li veš perete ručno ili u mašini, ne dozvolite da ostane dugo mokar. Najbolje bi bilo da ga odmah prebacite u mašinu za sušenje, ako je imate. Za veš koji planirate da sušite napolju, potrudite se da imate dovoljno prostora između kako bi vazduh mogao da cirkuliše. Ako ga sušite u kući, postavite štrik na neko mesto pored prozora kako bi sunčeva svetlost mogla da dopre do veša.

Buđ i bakterije su jedni od glavnih uzročnika neprijatnog mirisa veša, pa uz korake koje smo naveli se pobrinite da ih uklonite sa veša i mašine. Takođe, najbolje je koristiti što prirodnije deterdžente, pa čak i one bez mirisa, kako biste zaštitili i zdravlje, a i prirodu. Čist veš bez mikroba uvek miriše bolje!