deca-teren-lopta

Predškolski period jedan je od najvažnijih perioda u životu svakog deteta. Vreme je to u kojem se deca upoznaju sa novim svetom, stvaraju prva značajnija prijateljstva, te razvijaju neke ključne veštine i navike koje im mogu biti korisne za budući uspeh.

Ovaj deo odrastanja, veoma je zanimljiv, obzrom da on predstavlja svojevrsni vakum, odnosno prelazak iz sveta igre i zabave u svet učenja i obaveza. Tada se razvijaju motoričke i socijalne veštine, kao i kreativnost. Kako deca već u tom uzrastu kreću na sportske i druge aktivnosti, te kako i sam boravak u vrtiću tada podrazumeva ozbiljnije pripreme za polazak u prvi razred, jedna od potreba je i ranac za predškolsko.

Zašto su važni rančevi za predškolsko?

Upravo u uzrastu oko 5-6 godine, dete prelazi u predškolsku grupu u vrtiću, u kojoj se polako menja pristup vaspitača. Deca dobijaju više obaveza, radne zadatke, radi se na određenim veštinama, te se podstiču razne navike, koje će decu najbolje pripremiti za sve ono što ih čeka u prvom razredu. Čak i sama deca u tom periodu postaju znatiželjnija i zainteresovanija za svet oko sebe, te pokazuju sklonosti ka sportu ili talente ka određenoj grani umetnosti. Tada postaju i svesnija sebe i svojih potreba, pa  u tom periodu  vole sama da nose svoje stvari, te tako iskazuju i samostalnost.

Upravo je ranac za predškolsko taj koji deca često mogu doživeti i kao svoj putujući koferčić, u kome nose sve ono što je njima važno. To mogu biti razne igračke, slikovnice ili drugi predmeti koji im omogućavaju da se osećaju sigurno dok se igraju i uče.  Upravo to može uticti na emotivno blagostanje deteta, pokazale su određene studije.

Ranac će pomoći detetu da nauči da vodi računa o svojim stvarima, ali mu stvoriti i naviku koja će biti značajna pred polazak u školu. Takođe, upotreba rančeva za predškolsko kod dece će stvoriti osećaj odgovornosti i organizacije.

Rančevi za predškolsko dobri su i kao priprema za prvi razred, jer su školske torbe često teške, što svakako opterećuje kičmu. Kako je dečija kičma dosta osetljiva, te kako se upravo u tom periodu formira, bitno je već u startu kupiti dobre, ergonomske ranačeve za predškolsko, koji će teret rasporediti jednako na sve delove kičme. Time će se omogućiti pravilno držanje, ali i dobra motorika, jer ramena i ruke neće biti opterećeni. Dobri rančevi za predškolsko pomoći će i u održavanju dobre ravnoteže kod dece.

Takođe, kroz svoj ranac dete može izraziti svoju kreativnost i idnividualnost, što svakako može doprineti njihovom samopouzdanju.

Važno je da znate

Rančevi za predškolsko i rančevi za vrtiće nisu ista stvar. Nekoliko je razloga za to. Prvo, rančevi za predškolsko su veći, jer deca tada imaju radne zadatke, pa je potrebno da u njih stane sveska velikog formata i tvrda pernica. Takođe, ti rančevi su dodatno ojačani, poput onih za đake prvake. Isto tako, rančevi za vrtiće imaju manje pregrada i često imaju i etiketu za ime, što najčešće nije slučaj sa rančevima za predškolski uzrast. Naravno, ukoliko želite i na rančeve za predškolsko možete staviti ime, no tada bi deca trebala da budu već obazrivija, te je cilj da nauče sama da brinu o svojim stvarima.

Iako vam se može ćiniti da je dobra opcija da već u vrtiću kupite ranac koji će detetu odgovarati i u predškolskom uzrastu, to ipak nije slučaj. Pedijatri i fizijatri upozoravaju da je veoma važno da dete nosi ranac koji odgovara njegovoj veličini i uzrastu, pa uovom slučaju krilatica “dve muve jednim udarcem” ipak nije nešto čime treba da se vodite.

Na šta treba da obratite pažnju?

A kako to izgledaju dobri rančevi za predškolsko?

  • Imaju široke naramenice koje su podesive – tako da mogu odgovarati visini deteta, te da ne stvaraju pritisak na vrat i ramena. Takođe, ovakvi rančevi su pogodni i za nošenje od strane roditelja, jer naramenice mogu dovoljno da se produž
  • Dodatan kaiš sa prednje strane za raspoređivanje tereta – nešto što ima svaki dobar ranac za predškolsko
  • Imaju ojačanje sa zadnje strane – kako bi pravilno nalegali na kičmu, te kako ne bi stvarali dodatan pritisak
  • Napravljeni su sa nekoliko pregrada – da stane sve neophodno (tu mislimo i na omiljenog plišanog medu!) – to su uglavnom sveska velikog formata, čvrsta pernica itd. Takođe, dovoljno velik ranac poslužiće i kao torba za neki kraći put, ekskurziju, izlet ili sportske aktivnosti koje dete pohađ
  • Napravljeni su od poliestera, najlona ili sintetike – kako bi se lakše čistili, jer deca umeju da budu nespretna, a i ranac često može završiti na zemljipored igrališta
  • Imaju dobar i zanimljiv dizajn – jer deca se tome neizmerno raduju!