dete-na-plaži-čita

„Nema odmora kada ste na letovanju sa decom” – Koliko puta ste čuli ovu rečenicu od iskusnih roditelja? Istina je da letovanje sa klincima može da bude veliki izazov. I upravo zbog toga, morate biti vrlo fokusirani i promišljeni kada birate destinaciju i smeštaj za ovu vrstu putovanja. Ima toliko različitih stvari koje treba imati na umu, od vrste putovanja i iskustva koje na njemu želite da dobiju, koliko ste spremni da potrošite za to, šta biste želeli da vidite i interesovanja i roditelja i dece.

Počnite sa onim što svi vole da rade i aktivnostima u kojima uživate kada ih obavljate zajedno. Bilo da su to duge šetnje, provođenje vremena u muzejima i drugim istorijskim mestima ili jednostavno odlazak na plažu, sve ove informacije će vam dobro doći kada odlučujete gde da idete. Ako već imate destinaciju, evo nekih korisnih saveta kako da letnje putovanje prođe zanimljivije i opuštenije.

Spakujte čarobnu torbu

Čarobna torba sadrži sve što bi vam moglo zatrebati kada putujete sa decom. U njoj bi trebalo da se nalaze vlažne maramice, sredstva za dezinfekciju ruku, flasteri, kreme za sunčanje, grickalice, pića, bojice, papir i sve ostalo što vam može zatrebati kada ste van kuće. Obavezno ponesite rezervnu odeću u slučaju nepredviđenih situacija i šešir za sunce, jer su deca izloženija UV zračenju. Neka vam čarobna torba bude prva na listi za pakovanje i prva ubačena u automobil kada krećete na put.

Nema žurbe

Planirajte letovanje nekoliko meseci unapred, kako biste bili dovoljno fleksibilni i ne radili sve na brzinu. Uračunajte i to da sve traje duže kada putujete sa decom. Hodaju sporije od vas, vole da istražuju, zapitkuju. Umesto da ih požurujete, odvojite vreme i strpljenje za to i ohrabrite ih da budu radoznali i uče o svom okruženju. Uračunajte sve pauze za ručak, užinu, toalet. I ponavljajte u sebi da nema žurbe.

Zapišite sve što bi moglo poći naopako

Pre nego što krenete, napišite listu svega što bi moglo da krene po zlu, od pomeranja leta do stomačnog virusa, i zapišite na papir kako ćete se nositi sa datom nepredviđenom situacijom. Prolaženje kroz sve njih i pre nego što se dogode će vas mentalno i fizički pripremiti za rešenja.

Nabavite im njihove kofere

Ovo je jedna od pametnijih stvari koje možete da uradite, jer uključuje više aspekata – zabavu, osećaj odgovornosti, poverenje u dete, pomoć vama. Omogućite deci da biraju odeću i igračke koje žele da ponesu na vaš porodični odmor. Ohrabrite ih da sve odaberu bar dan ranije, a zatim sve to spakuju u svoj lični kofer i ranac. Ovaj ritual pre putovanja pomaže im da razmišljaju o predstojećem putovanju i budu uključeni i čitav proces organizacije. Pored toga što im je to vredna lekcija o odgovornosti, vas će poštedeti bespotrebnih razmišljanja o odevnim kombinacijama

dečak-plaža-pesak

Mislite o zabavi

Deca lako upadnu u stanje dosade, pa im dajte nešto što će im zaokupiti pažnju. Dobar način da to uradite je da im osmislite neku vrstu letnjeg projekta. Ovo može biti dnevnik sa putovanja, spomenar ili sakupljanje razglednica, suvenira, kamenčića. Ako su deca dovoljno velika, možete im dati kameru kako bi mogli da snimaju letovanje i od njega naprave dokumentarni film. Oni će biti angažovani oko toga, a vi mirni bar na neko vreme u toku dana.

Pažljivo odaberite smeštaj

Ako ste bar jednom na odmoru bili smešteni u blizini frižidera, veš mašine, šporeta, bosch rerne ili mikrotalasne, onda znate o čemu pričamo. Dobra vest je da su mnogi hoteli takođe prilagodili poslovanje roditeljima i imaju sobe sa opcijama za kuvanje. Čak i ako platite malo više za sobu, uštedećete na restoranima, a praktičnost se ne može nadmašiti. Takođe, razmišljajte o poziciji smeštaja, stepeništu, uzbrdicama i blizini plaže.

Budite fleksibilni

Naravno, cilj putovanja je stvaranje uspomena. Imajte na umu da je deci potrebno vreme da sagore energiju i uživaju u društvu druge dece svog uzrasta. Roditeljima su takođe potrebni mirni periodi za odmor i neko drugo odraslo društvo. Budite fleksibilni, jer se raspoloženje i interesovanja deteta mogu stalno menjati. Ako pronađete nešto drugo što biste radije uradili van plana i programa, budite spontani. Letovanje je uspešno samo ako ga provedete uz minimum stresa!

Postoji mnogo stvari koje treba uzeti u obzir kada putujete sa decom. Iskustvo može biti divno, ali ponekad i izazovno i frustrirajuće. Ako želite da putovanje prođe glatko, morate imati ideju o tome šta da očekujete, kako biste mogli da se  pripremite za sve izazove koji su pred vama. Uvek treba da postavite realna očekivanja od odmora. Ako su deca umorna ili gladna, nemojte to ignorisati i učiniti putovanje komplikovanijim nego što je potrebno. Ne očekujte od njih da će istraživati od jutra do mraka, jer i njima treba malo odmora.

Takođe, ne opterećujte se ukoliko ne obiđete sve atrakcije koje ste planirali, ako oni žele da ceo dan provedu na bazenu. Poenta zajedničkog letovanja je da svi u njemu uživate koliko god je to moguće.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *