soba-decija-namestaj

Rođenje deteta je jedan od najvećih izazova sa kojim se možete suočiti tokom svog života. Ali ono što dodatno testira vašu snalažljivost i kreativnost je uređenje bebine sobe, naročito ukoliko živite u stanu male kvadrature.

Kako da kutak u kojem će vaš mališan provoditi svoje prve dane i mesece uredite tako da u njemu svi podjednako uživate, pročitajte u nastavku.

Kako opremiti sobu za bebu?

U malu dečiju sobu ne možete smesti baš sve što vam je zapalo za oko dok ste razgledali ponudu prodavnica dečije opreme. Zato izdvojte šta vam je od nameštaja zaista neophodno.

Kada opremate malu dečiju sobu, prioritet dajte osnovnim stvarima.

Svi znamo da je krevetac centralni deo sobe. Odaberite kompaktan krevetac za bebe manjih dimenzija ili krevetac koji može rasti zajedno sa vašim detetom kako biste uštedeli prostor i novac na duže staze. Tražite modele koji imaju ugrađen prostorom za odlaganje kako biste uredno spakovali osnovne stvari za bebu.

Pažljivim odabirom nameštaja koji ima više funkcija i maksimalnim iskorišćavanjem svakog kvadratnog centimetra, možete kreirati funkcionalnu, stilsku i udobnu dečiju sobu, čak i u veoma ograničenom prostoru.

Dobar primer je sto za presvlačenje koja se takođe može koristiti kao komoda. Takav nameštaj može da skladišti odeću i druge potrepštine dok pruža udobno mesto za presvlačenje.

Skladištenje je ključno u malom prostoru. Iskoristite vertikalni prostor postavljanjem polica celom dužinom za stvari koje se ne koriste svakodnevno. Koristite fioke ispod krevetića za ćebad, čaršave i druge obimne predmete.

Organizatori koji se kače na vrata mogu držati igračke, pelene i proizvode za negu beba, čineći ih dostupnim, a ipak van domašaja.

Gde staviti krevetac za bebu?

Postavljanje krevetića u malenoj dečijoj sobi zahteva ozbiljno strateško razmišljanje kako biste osigurali da soba bude podjednako funkcionalna i bezbedna. Evo nekoliko predloga:

 • Izaberite pravi zid – Postavljanje krevetića u ćošak često može biti najbolje rešenje. Ovo pozicioniranje minimizira nepotrebno zauzimanje podne površine i može učiniti da soba izgleda veća. Najbolje postavite krevetac uz čvrsti zid bez prozora. Ovo izbegava potencijalne opasnosti kao što su promaje i direktna sunčeva svetlost i pruža čvrstu pozadinu za krevetić.
 • Osigurajte da je krevetić postavljen daleko od radijatora, grejalica i teškog nameštaja koji bi mogao da se prevrne ili stvori sigurnosni rizik.
 • Lak pristup za roditelje – Pozicionirajte krevetić tako da ga lako možete pristupiti za noćna hranjenja. Idealno bi bilo da bude blizu vrata kako biste lako mogli proveravati bebu tokom dana.
 • Blizu mesta za presvlačenje – Ako je moguće, postavite krevetić blizu mesta za presvlačenje kako biste smanjili razdaljinu koju morate preći noseći bebu između kreveca i stola za presvlačenje. Ovo je posebno korisno tokom noćnih rutina.
 • Iskoristite prostor ispod krevetića za skladištenje tako što ćete izabrati krevetić sa ugrađenim fiokama ili postaviti kutije za skladištenje ispod. Ovo može biti odlično mesto za skladištenje dodatne posteljine, pelena i odeće, čime se smanjuje potreba za dodatnim nameštajem u sobi.

krevetac-soba-decija

Kako okrečiti sobu za bebu?

Odabirom pravih boja, tehnika i dodatnih dekorativnih elemenata možete stvoriti iluziju većeg prostora.

 • Odaberite svetle boje poput bledo plave, nežno zelene, blage žute i neutralnih tonova, kao što su bela, bež i svetlo siva, kako bi sobu učinili prozračnijom. Obojite plafon svetlijom nijansom od zidova
 • Koristite monohromatsku paletu boja – Korišćenjem različitih nijansi iste boje za zidove, vrata i plafon može vizuelno izbrisati granice između površina, čineći sobu većom.
 • Birajte polusjajne ili satenske završne obrade za boju, posebno na plafonu. Sjajne površine bolje reflektuju svetlost.
 • Dodajte suptilne teksture i šare. Na primer, vertikalne pruge mogu učiniti da zidovi izgledaju viši, dok horizontalne pruge ih mogu učiniti širim. Držite se svetlih boja i tankih pruga kako ne biste preopteretili prostor.

Ideje za uređenje male sobe za bebu

Dekorisanje male sobe za bebu pruža vam priliku da budete kreativni i da se poigrate idejama. Evo nekoliko naših predloga:

 • Nalepnice i stikeri za zid – Ovi elementi su odlični za dodavanje šarma bez zauzimanja prostora. Birajte teme koje su umirujuće i vesele, kao što su motivi inspirisani prirodom ili nežni geometrijski oblici.
 • Funkcionalna dekoracija – Koristite predmete kao što su šarene, meke korpe za skladištenje koje ulepšavaju prostor, a veoma su praktične.
 • Ogledala – Dobro postavljeno ogledalo može učiniti da mali prostor izgleda veći i svetliji. Postavite ogledalo nasuprot prozoru kako bi reflektovalo prirodnu svetlost.
 • Detalj sa višestrukom namenom – Na primer, koristite lampu koja ima ugrađeno i noćno svetlo ili uređaj koji istovremeno može da pušta muziku i projektuje svetlost na plafon.
 • Redovno sređivanje – Skladištite odeću koja nije za aktuelnu sezonu ili igračke koje se ne koriste kako biste održali prostor urednim.

 

Kreiranje lepe i funkcionalne sobe za bebu u malom prostoru moguće je uz pomoć izbora koji su istovremeno pametni i kreativni. Uz malo  pažljivog planiranja i mašte možete napraviti okruženje koje je prostrano za vas, a prijatno za vašeg novog člana porodice.