decak-kantica-za-zalivanje-basta

U današnje vreme je posedovanje kuće sa dvorištem postalo prava privilegija.

Parče vaše zemlje na kojoj možete da uživate, opustite se i u prirodnom ambijentu odmorite od svakodnevnih obaveza. Sjajno je što to možete raditi kakve god da su njegove karakteristike. Bilo to veliko, malo, seosko ili gradsko dvorište, uz malo truda od njega možete napraviti pravu oazu za svoju porodicu.

Verovatno ste svi kao deca jedva čekali da izađete napolje i počnete da se igrate. Nije bilo važno da li je to parkić ispred zgrade, dečji teren u školskom dvorištu ili možda veliko dvorište kuće. Deca od svega mogu da naprave materijal za igru, ali uvek imaju i neke izmaštane prostore ili predmete koji im se čine pomalo nedostižno.

Ako želite da priuštite vašem detetu jedan takav ambijent u kome će zaista uživati, pogledajte naše savete za uređenje u nastavku.

Pripremanje dvorišta – osnova za lepo uređeno dvorište

Pre svega treba da obratite pažnju na organizaciju vašeg dvorišta. Ovo podrazumeva njegovo planiranje, deljenje na zone i obezbeđivanje površina. Kako bi izgledalo kao jedna celina u kojoj je prijatno provoditi vreme, moraju se definisati deo za sedenje, deo za igru, bašta i ostale celine prema vašoj želji. Između njih se osmišljavaju staze, travnate površine, ostale biljke i osvetljenje.

Verovatno će vam najviše vremena oduzimati održavanje travnjaka. To često zna da zadaje muke vlasnicima kuća, pa je najbolje koristiti kosilice koje rade na benzin kako biste ubrzali ceo proces košenja i ovu obavezu što više pojednostavili. Zonu dvorišta koju namenite za dečju igru potrebno je obezbediti gumenom ili podlogom od tartana. One su elastične i pri padu štite decu od većih povreda, pa su odlično rešenje za dečja igrališta.

Ako ste spremi da se malo više posvetite uređenju dvorišta, u okviru njega možete napraviti i jezerce preko koga ćete postaviti mostić. Ovaj detalj će učiniti izgled dvorišta pomalo bajkovitim, a deca će sigurno biti oduševljena prelaskom preko mostića.

Dečje igralište – poligon beskrajne zabave

Svako dete obožava različite penjalice, klackalice, tobogane i ljuljaške. Ako mu napravite makar deo jednog takvog igrališta u dvorištu, sigurno će biti oduševljeno. Svi ovi delovi igrališta mogu da se kupe ili naruče od stolara, a ukoliko ste dovoljno sigurni možete i sami da ih napravite. U tom slučaju morate paziti da ispoštujete sve mere bezbednosti kako bi vaša deca mogla da se igraju sigurno.

Ljuljaške se mogu najjednostavnije napraviti, a ako izaberete neki izdržljiviji materijal, moći će da ostaju napolju i pri hladnom ili vlažnom vremenu. Deca uglavnom vole da se upuštaju u različite avanture, pa će im osim ovih standardnih segmenata opreme za dečje igralište, trambolina ili zip lajn biti veoma zabavni.

Budite kreativni i osmislite još neki element za igralište napravljen od prirodnih materijala. Odličan način za igranje može biti i krug sa peskom ili zemljom. Njega možete da napravite u dečjem bazenu. Na taj način ćete bazenčić koji leti suži za zabavu u vodi moći da iskoristite i u hladnijim mesecima. Ovaj način igranja za decu će biti zabavan, a uticaće i na razvoj njihove telesno-kinestetičke inteligencije.

sator-igra-devojcica-tata

Kućice za decu – prostor koji klinci obožavaju

Dvorište u kome će vaše dete uživati može biti sjajan prostor za svakodnevno druženje vaših mališana, ali i za proslavu dečjih rođendana. Rođendanska proslava na otvorenom, još ako je u prirodnom ambijentu, svakom detetu će stvoriti uspomenu za pamćenje, a vama će sigurno predstavljati praktičnu mogućnost i veliko uživanje.

U takvom ambijentu, veoma lep detalj bila bi kućica za decu. Ona može biti jednostavna – napravljena u šatoru i sa osmišljenim okruženjem oko nje koje ćete urediti za vašeg mališana. Druga varijanta može da bude kupovina kućice od plastike ili drveta koje se proizvode u simpatičnim bojama.

Ako imate mogućnost i želju da uložite više truda u prostor za igru vaše dece, poslednja opcija bi bila da napravite ili naručite kod stolara kućicu na drvetu – nedosanjani san mnoge dece. Ovaj objekat ne mora biti previše ambiciozan, ali će sa sigurnošću oduševiti vašu decu. Oko njega možete postaviti viseće lampice, merdevine ili stepenice koje će deca doživljavati kao mali izazov.

Osim kućica, za odmor ili igru dece može opet poslužiti bazenčić ili neki predmet sličnog oblika koji ćete ispuniti jastucima i igračkama, pa tako u njemu napraviti slatki kutak za uživanje. Deci, ali i odraslima će sigurno biti zanimljiva i viseća ležaljka postavljena između dva stabla.

Kreativni prostori – učenje kroz igru

S obzirom da je dvorište spoljašnji prostor u kome sme da se pravi nered  koji će se kasnije lakše pospremiti, razmislite o pravljenju malih radionica za vašu decu. Prvi predlog je da izbacite sto, stolice i obezbedite papire, boje, kolaž, četkice, male štafelaje, a zatim prepustite svojoj deci da stvaraju i razvijaju svoju kreativnost dok borave na svežem vazduhu.

Drugi predlog je da ukoliko imate dovoljno prostora, jedan mali deo zemlje izdvojite za pravljenje bašte za decu. Nabavite mali alat, kanticu za zalivanje, korpu i objasnite im kako treba da brinu o svojim biljkama. Dok budu pazili na rast i razvoj svojih biljaka, učiće o odgovornosti i videti zašto je važno ulagati trud i rad u nešto svoje.

Samo izlaženje na otvoreno i boravak u prirodi vašoj deci mogu pružiti mnoge benefite. Ukoliko se potrudite da im prostor oko kuće u kojem se svakodnevno igraju učinite još zanimljivijim, pružićete svojoj deci priliku za najzdraviju vrstu rasta i razvoja koja će im sigurno ostati u lepom sećanju.