kako-do-jakog-imuniteta

Odbrana našeg organizma od virusa, infekcija, bakterija ili nekih drugih mikroorganizama prouzrokovani bolestima jeste imunitet. Sam imunitet predstavlja mnogo više od sposobnosti našeg organizma da se izbori sa svima njima, jer on predstavlja prvu liniju odbrane.

Naš imuni sistem čine dva funkcionalna dela – humoralni i celularni imunitet

Prvi, humoralni imunitet je zasnovan na funkciji nekih supstanci u telesnim tečnostima, a pre svega to su određeni proteini koji se zovu antitela i produkt su naših ćelija koje se zovu plazma ćelije. To su vrsta belih krvnih zrnaca, i važni su pre svega prilikom odbrane od alergije ili bakterijske infekcije. U ovom slučaju antitela se luče u cirkulaciju i sekrete sluzokoža, dok neutrališu mikroorganizme i njihove toksine koji su prisutni.

Drugi, celularni odnosno ćelijski imunitet zasnovan je kod ljudi na delovanju ćelija i to najvećim delom lomfocita. On obezbeđuje odbranu od tumora, virusa, gljivica i aktivno učestvuje u odbacivanju stranih materija kao što su na primer transplantati.

Šta je imunološki organ?

Možda ste čuli za ovaj izraz ili pretraživali gde možete naći imunološki organ, ali ne postoji jedan ili više njih koji imaju pretežnu ulogu da zaštite naš organizam i da ga odbrane. Materije sa imunološkim funkcijama kao i ćelije se nalaze u svim organima i tkivima, ali ih definitivno daleko najviše u našem gastrointestinalnom traktu. Upravo to omogućava našem organizmu da, u slučaju napada na njega, on bez obzira na mesto napada reaguje pokretanjem svog imunog odgovora.

U zavisnosti od toga da li naš organizam napada virus ili bakterija, pokreće se pretežno humoralni ili celularni imuni odgovor.

Upravo u ovoj situaciji je bitno da imamo jak imunitet jer ukoliko imamo jak odbrambeni odgovor koji je dovoljno snažan on će prerasti agresora i neće dozvoliti oboljevanje našeg organizma.

Na koji način poboljšati imunitet?

S obzirom na to da se u našem gastrointestinalnom traktu nalazi preko 70% svih imunih ćelija lako dolazimo do odgovora na pitanje kako poboljšati imunitet. Dakle, najbolji i najprirodniji način jeste zdrava hrana kao i probiotici.

Kada kažemo zdrava hrana tu se pre svega misli na konzumaciju raznovrsnih namirnica kako biljnog tako i životinjskog porekla, koje su proizvedene po principima organskog uzgoja. Naravno, bitan je i način pripreme obroka, a favorizuje se konzumacija sirovih ili kuvanih namirnica. Potrebno je izbegavati prženu i fabrički obrađenu hranu, tu mislimo na gotova jela, suhomesnate proizvode, konzerve i slično.

Hrana koja je zdrava sadrži materije koje imaju i direktan uticaj na rad našeg imuno sistema. Na primer mineralne materije i vitamini, omega 3 masne kiseline i antioksidansi iz hrane – deluju na stvaranje imunih ćelija. Ipak, bez obzira koliko se zdravo hranili potrebno je i da održavamo postojeći imuni sistem i organizam zdravim, a naročito u momentima kada smo stalno izloženi nekim infekcijama, stresu, nemamo dovoljno sna ili određenu fizičku aktivnost.

Kako do jakog imuniteta?

Ukoliko vam na internetu se prikazuju reklame za čudotvorne lekove – ne bacajte novac kao što kažu iskusni ljudi. Upravo je za jak imunitet potreban dug u kontinuiran proces, čiji je krajnji uspeh pre svega uslovljen našim svakodnevnim životnim navikama. Upravo ni najbolji preparati za jačanje imuniteta vam neće delovati, ukoliko vi svoj život ne dovedete u red i postavite zdrave životne navike.

Pre svega trudite se da imate zdravu i raznovrsnu hranu koja je bogata voćem, povrćem, proteinima, zdravim mastima kao i žitaricama.

Unosite minimum dva litra dnevno vode, ali i imajte umerenu fizičku aktivnost, kvalitetan san i izbegavajte stresne situacije. Ukoliko je moguće najbolje je da u potpunosti prestanete sa pušenjem i konzumacijom alkohola, ali ukoliko vam je sve to potrebno trudite se da bar bude umereno.

Takođe, jako je važno ali i bitno da održavate ličnu higijenu kao i higijenu prostora u kojem boravite, kako se ne bi stvorili idealni uslovi za bakterije i viruse.

Tek nakon svega ovoga, kada svom organizmu pružite i temelj, i usvojite pomenute navike – možete se baviti pitanjem jačanja imuniteta. Iako postoje i lekovi za jačanje imuniteta, bolje je ukoliko sve to možete da postignete uz prirodne preparate za koje znate da ne izazivaju neželjena dejstva.

Svakako nije potrebno da se odlučite za jačanje imuniteta samo u sezoni prehlade i gripa, već naprotiv – tokom čitave godine. Jasno je da vam je u tim situacijama jak imunitet od ključnog značaja da li će se vaše telo izboriti sa virusima ili ne, ali jak imunitet se gradi postepeno, a ne samo u trenutku kada je on napadnut.

Imunološki sistem nije jedinka, već kao što mu i ime kaže – sistem, a da bi on funkcionisao  potrebno je da mu se na pravi način pruže ravnoteža i sklad. Maksimalno koliko je moguće pratite smernice za opšte dobro zdravlje i održavajte svoj imunitet svakodnevno.