devojcica-lekar

Bol u leđima, iako se češće javlja kod odraslih, a takođe se može javiti kod dece i adolescenata. Iako je relativno ređe u mlađim starosnim grupama, neophodno je razumeti potencijalne uzroke, prepoznati simptome i tražiti odgovarajući tretman kada je to potrebno.

Ovaj članak istražuje različite razloge za bol u leđima kod dece i nudi smernice za lečenje i prevenciju.

Uzroci bolova u leđima kod dece

Postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti bolovima u leđima kod dece, u rasponu od mišićno-skeletnih problema do težih osnovnih stanja.

Neki od najčešćih uzroka uključuju:

1. Naprezanje ili povreda mišićno-skeletnog sistema

Jedan od najčešćih razloga za bol u leđima kod dece je naprezanje ili povreda mišića, ligamenata ili tetiva oko kičme. Ovo može biti rezultat prenaprezanja tokom fizičkih aktivnosti, nepravilnih tehnika dizanja, lošeg držanja ili nošenja teških rančeva.

2. Bolovi u vezi sa rastom

Kako deca rastu, mogu da dožive periodične bolove u leđima povezani sa naletima rasta. Ova nelagodnost je obično privremena i prolazi sama od sebe bez intervencije.

3. Spondiloliza i spondilolisteza

Spondiloliza je stresni prelom u jednom od pršljenova, koji često nastaje usled ponavljanja hiperekstenzije kičme, kao što je u gimnastici ili fudbalu. Ako se ne leči, može napredovati do spondilolisteze, stanja u kome zahvaćeni pršljen klizi napred preko onog ispod njega, izazivajući bol i nestabilnost.

4. Šojermanova kifoza

Scheuermann-ova kifoza je stanje koje karakteriše preterano zaokruživanje gornjeg dela leđa, kao rezultat abnormalnog rasta pršljenova. Ovaj strukturni deformitet može izazvati bol, ukočenost i zamor mišića u zahvaćenom području.

5. Skolioza

Skolioza je abnormalna bočna krivina kičme, koja može izazvati neravnomerno opterećenje mišića i zglobova kičme, što dovodi do bolova. Dok blaga skolioza možda neće izazvati značajnu nelagodnost, teži slučajevi mogu dovesti do hroničnog bola u leđima i zahtevati lečenje.

6. Infekcije i inflamatorna stanja

U retkim slučajevima, bol u leđima kod dece može biti uzrokovan infekcijama, kao što su diskitis ili vertebralni osteomijelitis, ili inflamatornim stanjima kao što je juvenilni idiopatski artritis. Ova stanja se obično manifestuju dodatnim simptomima, kao što su groznica, malaksalost ili oticanje zglobova.

7. Tumori i druga ozbiljna stanja

Iako retko, bol u leđima kod dece ponekad može biti znak ozbiljnijeg osnovnog stanja, kao što je tumor kičme ili stanje koje se zove sindrom cauda ekuina. Ova stanja zahtevaju hitnu medicinsku pomoć i mogu se manifestovati drugim neurološkim simptomima, kao što su utrnulost, slabost ili disfunkcija creva i bešike.

Simptomi i dijagnoza

Bol u leđima kod dece može se manifestovati na različite načine, uključujući lokalizovani bol, ukočenost mišića ili nelagodnost koja se pogoršava tokom aktivnosti. Neophodno je konsultovati zdravstvenog radnika ako je bol jak, uporan ili praćen drugim simptomima kao što su groznica, gubitak težine ili neurološki deficit.

Dijagnoza obično uključuje detaljnu medicinsku istoriju, fizički pregled i, u nekim slučajevima, studije snimanja kao što su rendgenski snimci, MRI ili CT skeniranje kako bi se utvrdio osnovni uzrok bola.

Menadžment i prevencija

Lečenje bolova u leđima kod dece zavisi od osnovnog uzroka i težine bola.

Neki uobičajeni pristupi lečenju uključuju:

  • Odmor i modifikacija aktivnosti kako bi se omogućilo zarastanje i sprečile dalje povrede
  • Fizikalna terapija za poboljšanje držanja, jačanje mišića i povećanje fleksibilnosti
  • Lekovi za ublažavanje bolova, kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID), pod vođstvom zdravstvenog radnika
  • Učvršćivanje ili gips za specifična stanja kao što su skolioza ili Scheuermann-ova kifoza
  • U retkim slučajevima, hirurška intervencija može biti neophodna za teške deformitete kičme ili druga ozbiljna stanja

Preventivne mere takođe mogu pomoći u smanjenju rizika od bolova u leđima kod dece. Podstaknite pravilno držanje, redovnu fizičku aktivnost i vežbe za jačanje jezgra. Naučite decu odgovarajućim tehnikama dizanja i obezbedite da nose rance koji su dobro postavljeni i da nisu preterano teški.

Zaključak

Bol u leđima kod dece može nastati iz različitih uzroka, u rasponu od mišićno-skeletnih naprezanja do težih osnovnih stanja. Rano prepoznavanje, odgovarajuća dijagnoza i brzi tretman su ključni za upravljanje bolom i minimiziranje dugoročnih komplikacija.

Negovanjem zdravih navika, kao što su pravilno držanje i redovno vežbanje, roditelji i staratelji mogu pomoći u smanjenju rizika od bolova u leđima kod dece i promovisanju opšteg mišićno-skeletnog zdravlja.