dete-vrtić

Polazak deteta u vrtić predstavlja važnu prekretnicu i značajan korak u procesu njegovog razvoja. U vrtiću dete stiče nove drugare, razvija socijalne veštine i prvi put upoznaje sa sistemom obrazovanja. Međutim, mnogi roditelji se suočavaju sa poteškoćama vezanim za prilagođavanje njihovih mališana na novu sredinu.

Adaptacija na vrtić često ne ide lako. Odbijanje deteta da se makar i na kratko odvoji od roditelja, negodovanje i suze su uobičajena i normalna reakcija. Ukoliko se i vaše dete tako ponaša, ne treba da budete zabrinuti, već da mu pomognete da savlada strah od nepoznatog okruženja u koje prvi put ulazi bez vas.

Evo nekoliko saveta kako možete pomoći vašem mališanu da se lakše i brže adaptira na vrtić.

deca-u-vrtiću

#1 Promovišite pozitivan stav prema vrtiću

Pokušajte da u očima deteta stvorite sliku da je vrtić jedno lepo mesto. Prostor u kome će upoznati nove drugare i vaspitačice. Mesto gde će se igrati i naučiti puno zanimljivih stvari. Opišite detetu vrtić kao ustanovu gde će mu biti jako zabavno, gde će sa puno drugara slaviti svoj naredni rođendan.

Takođe, objasnite mu da u svakom trenutku može potražiti pomoć vaspitačice i da će u periodu dok mama ili tata ne dođu po njega vaspitačica voditi brigu o njemu. Sve što detetu budete govorili o vrtiću neka bude pozitivno i uz osmeh. To će ga dodatno ohrabriti da sa radošću krene u svoju malu školicu.

#2 Motivišite dete kupovinom stvari koje voli

Kako biste motivisali dete da ide u vrtić bez suza, obećajte mu da će, ako bude dobro, dobiti stvari koje voli. To može biti nova igračka koju je dugo želelo, lutka koja govori ili automobil na baterije. Još bolje je ako je u pitanju predmet koji će mu koristiti i za polazak u vrtić.

Pernice sa bojicama, neki komadi odeće sa omiljenim likom iz crtaća ili mali rančevi za vrtić i predškolsko mogu da budu odličan izbor. Pustite dete da samo odabere svoj prvi ranac. Pa čak i po cenu da se vama ne dopada njegov izbor, nemojte se previše mešati. Vaš zadatak je samo da se postarate da rančić bude kvalitetan.

Ukoliko mališan sam odabere svoj novi ranac ili duksericu za vrtić jedva će čekati da ih pokaže novim drugarima. Biće ponosan što je imao mogućnost da sam bira, pa će sa radošću narednih dana ići u vrtić.

Osim ranca i igračaka možete detetu kupiti, na primer, nove šarene čizmice koje će mu biti potrebne za kišno vreme, i sa kojima će moći da skakuće po baricama kada se bude vraćalo iz vrtića. Kabanica sa cvetićima, leptirićima ili junacima iz crtanog filma ili bilo koji drugi odevni predmet koji će dete rado nositi takođe dolaze u obzir.

deca-vrtić

#3 Dozvolite detetu da u vrtić ponese omiljenu igračku

Omiljena igračaka je korisno sredstvo za umirivanje dečijeg straha i za prilagođavanje novoj sredini. Ona mu pruža osećaj sigurnosti. Najbolje bi bilo da to bude igračka sa kojom dete ide na spavanje. Ipak, pre nego što krenete u vrtić, raspitajte se da li je dozvoljeno nošenje igračaka od kuće.

Takođe, postavite detetu jasna pravila o korišćenju igračke u vrtiću. Na primer, recite mu da je igračka samo njegova, ali i da može njome da se igra i sa drugarima iz grupice. Isto tako, dajte mu do znanja da ne sme da je koristi za vreme užine ili kada im vaspitačica organizuje određene aktivnosti, poput crtanja ili pevanja.

#4 Umirite strahove deteta

Oslobađanje od strahova koje mališani imaju kada kreću u vrtić je stvar koja zahteva strpljenje, empatiju i pažljiv pristup, i često ume da potraje duže nego kada ste ga odvikavali od pelena. Prvo i najvažnije je da se postavite kao osoba koja ume da sluša.

Ohrabrite dete da vam ispriča šta je to što mu se ne sviđa u vrtiću. Dozvolite mu da izrazi svoja osećanja i strahove bez prekidanja. Slušajte ga sa saosećanjem. Što više saznate o uzrocima njegovih strahova, to će vam biti lakše da mu pružite podršku.

Pružite vašem mališanu osećaj sigurnosti. Možete reći: “Razumem da se osećaš pomalo uplašeno. Svi se ponekad tako osećamo, ali nema razloga da se plašiš.” Svoju tvrdnju obavezno potkrepite nekim primerom.

#5 Produžetak boravka u vrtiću neka bude postepen

Postepeno produžavanje vremena boravka u vrtiću je efikasna strategija za pomoć deci da se prilagode novoj sredini. Ovo je posebno korisno kod dece koja imaju izražene strahove li anksioznost u vezi sa vrtićem.

Prvi dan počnite sa veoma kratkim boravkom. Što je dete mlađe, to i vreme provedeno u vrtiću neka bude kraće. Možete početi od sat vremena pa svaki dan produžavati boravak. Na taj način dete će se postepeno upoznavati sa novom sredinom, drugarima i vaspitačicama.

Pažljivo pratite njegovu reakciju tokom prvih dana boravka u vrtiću. To će vam pomoći da saznate kada je dete spremno da ostane ceo dan u boravku. Većina mališana se jako brzo prilagodi i bez problema ostaje u vrtiću po 8 sati, ali ima i onih kod kojih je privikavanje teže i sporije.

#6  Igrajte se vrtića kod kuće

Igranje vrtića može biti sjajan način da pripremite dete za stvarno iskustvo koje ga čeka u novom okruženju. Olakšaćete mu prilagođavanje, ali takođe i nekim zanimljivim igrama ujedno možete da razvijate njegovu inteligenciju. Omogućite mu da se još kod kuće upozna sa aktivnostima koje se inače obavljaju u obdaništu.

U jednoj sobi možete napraviti mali kućni vrtić. Postavite stočić i stolice, tablu za crtanje i igračke. Napravite kutak za igru. Igrajte se predškolca i vaspitača. Pratite rutinu koja se inače primenjuje u vrtiću. To uključuje vreme za doručak, igru, pevanje pesmica i spavanje. To će biti sjajan način da se dete lakše adaptira kada krene u pravi vrtić.

deca-noge

#7 Budite uporni

Upornost je ključni faktor kada je u pitanju podrška detetu u procesu adaptacije na vrtić. Svako dete je različito. Dok jednom treba nedelju dana da se privikne na novo okruženje, drugom će trebati i do dva meseca. Važno je da budete uporni i da vaša podrška detetu u procesu prilagođavanja na novu sredinu bude konstantna.

Rezultat se postiže postupno, i nikada ne dolazi odjednom. U početku se savladava strah od novog nepoznatog okruženja, a zatim se polako gradi poverenje prema vaspitačicama i drugoj deci. Dete će postepeno početi da se oseća sigurnije, pa će i potreba za roditeljem kao osloncem u periodu dok je u vrtiću vremenom slabiti.

Ovi saveti će vam sigurno biti od koristi da pomognete detetu da se lakše privikne na boravak u vrtiću. Budite uporni i probajte da razumete strahove koje vaš mališan ima. Ne žurite, budite strpljivi. Uspešna adaptacija na novu sredinu kod neke dece jednostavno zahteva vreme. Ali rezultat na kraju neće izostati.