Napravite sa decom Miholjdanskog zmaja.

mich-dragon1

U Valdorf školama i vrtićima, jedan od praznika koji se svake jeseni proslavljaju je Miholjdan. Miholjdan je praznik koji označava smenu godišnjih doba. Slavi se 29. septembra. U srednjem veku Miholjdan se slavio kao vreme žetve: posednici su ubirali najamninu, prikupljala se hrana i skladištila se u ormarima i ostavama. Radovalo se žetvi ako je bila obilna ili su se upućivale molitve za bolju buduću žetvu. Kasnije je prazniku dato više hrišćansko značenje i uključeno je praznovanje uloge arhanđela Mihaila kao pobednika nad zmajem.

Smena godišnjih doba označava takođe preokret u našem duhu. Sa kraćanjem dana osećamo kako se približava zima što je znak da ćemo sve više vremena provoditi unutra. U bezbrižnim letnjim danima, naša srca su čila i laka i čini se da odgovaraju toploti sunca. Sada kada su dani kraći i hladniji, moramo se osvrnuti i u sebi pronaći svetlost, a tu se često kriju naši unutrašnji zmajevi sa kojima moramo da se suočimo. To zahteva hrabrost i povezivanje sa snagom i svetlošću koja će nas sprovesti kroz tamne zimske dane.
Valdorfska tradicija prilikom Miholjdana proslavlja ovu snagu rešenosti, dobrote, hrabrosti i unutranje svetlosti.

mich-dragon2

Materijali

12 cm crvenog filca
12 cm žutog filca
odgovarajući konac
vuna za punjenje

Kroj za telo ( iscrtati uzorke da bi bili u veličini 100% na papiru A4)

mich-dragon3

Šemu za kroj možete preuzeti OVDE

Kroj se sastoji od:


CRVENO

umetak za glavu 1x
telo 2x
prednje noge 2x

zadnje noge 2x
tabani 4x
krila 2x
uši 2x

ŽUTO
umetak za telo 1x
bodlje 1x na presavijenoj tkanini

Kroj za krilo

mich-dragon4

 

CRVENO

krilo 2x

Počnite tako što ćete iskrojiti sve delove. Pošto se ovaj zmaj pavi od vunenog filca, preporučujemo da se ručno šije pamučnim koncem za jorgan, duplim bodom. Ukoliko vam odgovara možete koristiti konac za vez i prišiti šavove koristeći bod za ćebad. Ovaj zmaj treba da se šije sa šavovima sa spoljnje strane tako da se ne okreće naopačke da bi se napunio.
Kada su delovi isečeni, prišite umetak za glavu između označenih mesta.

Ušijte bodlje duž leđa (ružičast šav koji vidite na slici biće sa unutrašnje strane tela).
Ušijte noge jednu na drugu. Ušijte samo strane nogu, a ostavite dno otvoreno. Da biste bili sigurni da ste ušili noge sa prave strane zmaja, postavite delove tela tako da budu kao u ogledalu.

mich-dragon5

Ušijete umetak za telo tako što ćete ga učvrstiti sa jedne strane zmaja i prišiti za nogu.
Učvrstite obe strane tela zmaja jednu za drugu, poravnavajući označene umetke sa druge strane. Najlakše je početi od vrha repa, šiti niz leđa i završiti na drugoj strani od one od koje ste počeli.
Ušite rep od vrha do oznake za umetak.
Sada počnite da šijete ostatak umetka. Kada dođete do noge, uvucite prst unutra u nogu i držite da stabilizujete nogu. Dok šijete, pogurajte unutarnju nogu malo nagore prema telu. To će obezbediti da se noge zmaja ne šire i omogućiće mu da stoji. Uvek se možete vratiti i ušiti još malo ka sredini ako je potrebno.

mich-dragon6

Ušijte jednu stranu stomaka i nogu i zaustavite se na označenom mestu za umetak. Nastavite na drugoj strani i ušijte noge, ali ostavite mesta između nogu za punjenje.

Počnite sa punjenjem zmaja koristeći iglu za štrikanje koja će pomoći da ubacite deliće vune u rep i glavu. Kada ste napunili telo i noge, zatvorite stomačni šav.

Ušijte tabane za noge. Ubacite još vune u noge ukoliko je potrebno da bi zmaj mogao da stoji. Zakačite krila i uši na odgovarajuće mesto i ušijte ih. Ukoliko ih ušijete i sa prednje i zadnje strane, stajaće uspravno.

mich-dragon7