Valdorf pedagogija

Među raznim modelima holističkog obrazovanja po kojima rade škole i predškolske ustanove širom sveta, u proteklih nekoliko decenija posebno se ističu one koje rade na principima Valdorf pedagogije. Humani pristup celovitom biću deteta, zasnivanje plana i programa na razvojnim potrebama dece određenog uzrasta, razvijanje duševnih snaga deteta kroz umetnički pristup sadržajima i razvijanje osećaja zajedništva čine da ovaj obrazovni model postaje sve privlačniji roditeljima i nastavnicima i na našim prostorima.

a_valdorf_ped

 

 

Od septembra 2013. godine, u Beogradu počinje sa radom Valdorf centar za podršku porodici u okviru kojeg će postojati Valdorf vrtić.

Zašto je Valdorf pedagogija značajna za rani razvoj dece u XXI veku i informacije o Valdorf vrtiću, možete pročitati OVDE

a_valdorf_2Na Studijskog grupi za Valdorf pedagogiju, 7. februara,  učesnici su imali priliku da  nauče par igara prstima, kao i da pletu prstima.

Na sledećim linkovima možete saznati više o važnosti rada sa prstima u periodu razvoja kognitivnih veština kod dece i o ulozi koju ručni rad ima u Valdorf pedagogiji:

Opširnije...

Tema radionice Studijske grupe za Valdorf pedagogiju, 24. januara je bila

“Kružne igre ili ritmičko kolo”.

5_valdorf_kruzne_igre

Oko 40 vaspitačica, učiteljica, majki i drugih zainteresovanih za Valdorf pedagogiju su imale priliku da osete deo atmosphere koju deca imaju prilikom izvođenja kola u Valdorf vrtiću.

U nastavku, pročitajte tekst Zimskog kola i pogledajte snimke Zimskog kola i Putničkog kola.

Opširnije...

agnome 

 

I u 2013. godini, Studijska grupa za Valdorf pedagogiju nastavlja da se sastaje svakog drugog četvrtka u OŠ „Sveti Sava“ na Vračaru, Makenzijeva 42 (ulaz iz dvorišta – Avalska 8), od 18 časova. Obavezno je prijaviti svoj dolazak na radionicu telefonom.

Opširnije...

Valdorf_drustvo_Srbija 

U Beogradu je 27. decembra 2012. godine održana osnivačka skupština udruženja VALDORF DRUŠTVO – SRBIJA.

Opširnije...

a_waldorf1U Beogradu je pokrenuta studijska grupa za sve koji se interesuju za Valdorf pedagogiju.

Svakog drugog četvrtka, od 17:30 – 19:30, u školi „Sveti Sava“ na Slaviji, kroz teoriju i praksu se proučava određena tema vezana za vaspitanje i obrazovanje dece.

Opširnije...

Napravite sa decom Miholjdanskog zmaja.

mich-dragon1

Opširnije...

marin_valdorf_schoolMoto Marin Valdorf škole u SAD je "Probudimo radost učenja". Zapravo, moglo bi da se kaže da je to moto svih Valdorf škola. Način na koji se u Valdorf školama sadržaji predstavljaju deci čini da učionice postanu kao košnice u kojima "zuji" radost. U učenju se kreće od doživljaja kroz telo -  pravljenje, crtanje, slikanje, ručni rad, gluma, pokret, muzika... Podstiče se osećaj i ljubav za lepo - kroz divno okruženje, prirodne materijale, umetnički predstavljene sadržaje...  Neguje se saradnja i uzajamno poštovanje između svih učesnika obrazovnog procesa - učenika, nastavnika, roditelja, lokalne zajednice...

Opširnije...

waldorf_teacherVeć i sama koncepcija sveta i shvatanje ljudskih bića iz ugla antropozofije, vaspitačima i učiteljima dodeljuju posebnu ulogu u valdorfskoj školi. Verovanje da je zadatak učitelja da pomogne razvoj i formiranje deteta, odnosno božanskog i duhovnog bića poslatog na zemlju iz duhovnog sveta, u samim nastavnicima budi poseban osećaj, ali i obavezuje na veliku odgovornost, posvećenost i predanost svakom svom učeniku.

Tekst koji sledi je deo završnog rada Dragane Tošć, na odeljenju za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu

Opširnije...

euritmija

Tekst koji sledi je deo završnog rada Dragane Tošić na odeljenju za pedagogiju i andragogoiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Opširnije...