kiddsVaspitačica Vesna Josipović  iz PU "Olga Jovičić - Rita" u Kraljevu, nam je poslala prezentaciju u kojoj je predstavljena aktivnost za predškolce koja nam se izuzetno svidela. U prezentaciji ćete pronaći uputstva za organizovanje aktivnosti, a mi želimo da vas podsetimo da aktivnostima priđete sa svešću da kroz njih možete deci prućiti mnogo više nego što se "na površini" vidi.

Na primer, jedan deo uputstva kaže:

"U toku putovanja nailazimo na neke delove puta na kojima nas čeka menjanje načina kretanja ili gde nam je potrebna i pomoć drugih kako bismo ga prešli. Potrebno je da prođemo kroz tunel, stanemo u obruč i podignemo ruku dajući znak sledećem detetu iz kolone da krene. Kada sva deca stanu na mesto, potrebno je da uklonimo prepreku, u našem slučaju pesak, dodajući ga iz ruke u ruku i trudeći se da što manje peska prospemo."

Mi ovo posmatramo kao metaforu za život. Kroz ovakvu aktivnost, mi decu pripremamo na nepredvidljivost situacija u kojima će se ponekad naći i na prepreke koje će im život postavljati na put. Dajemo im priliku da nauče da je važno da sarađuju, da jasno komuniciraju i da rešavaju probleme.

Bravo, Vesna!  Preuzmite Vesninu prezentaciju OVDE: