Šta su akcione priče – odlomak iz knjige “Moć mašte, moć pokreta” Dušice Bojović

Akcone priče su priče u čijem pripovedanju aktivno učestvuju pripovedač/vaspitač i sva deca. Kao praktičari dobro znamo da deca vole da se vrpolje i meškolje tokom takozvanih mirnih aktivnosti. Uopšteno, ljudsko telo nije dizajnirano tako da mu prirodno stanje bude nepomično i pasivno. Naročito je teško decu ovog uzrasnog perioda ubediti da određeni period, pažljivo, bez pokreta, samo slušaju.

Alternativa pasivnom slušanju jeste aktivno slušanje.

Aktivno slušanje jeste jedna od sposobnosti koju želimo da razvijemo kod dece.

Brada-Deda-Mraza6-300x168Akcione priče mogu deci da pomognu i da ih usmere kada da budu mirna i samo slušaju, a kada da se uključe. Ako deca imaju aktivnu ulogu u toku pričanja priče, ona bolje razumeju ideju, angažovanija su, jača je koncentracija, motivisanost i deca lakše sagledavaju koncept i unutrašnju mudrost i poruku same priče.

 

Akcione priče, kao tehnika u okviru dramskog metoda, daju odlične rezultate. One aktivno motivišu i pokreću decu, to jest deca nisu pasivni slušaoci, nego aktivni učesnici i pripovedači priče.

Vaspitačica Emina Živojinović iz PU Nada Naumović, vrtić “Bambi” je praktično prikazala na koji način se deca uvode u akcionu priču. Decu je podelila u grupe, svaka grupa je dobila “ključnu reč”, napravila je odličan balans, njen način pripovedanja je motivisao decu da se uključe na određenim mestima ostavljajući im dovoljno vremena da bi mogli pravilno i pravovremeno da reaguju. Pored verbalnog izraza deca su imala i dodatne rekvizite koji su učinili da priča dobije na dinamici. Na ovaj način priča je dobila oblik umetničkog performansa.

Snimak izvođenja priče možete pogledati OVDE, a više o akcionim pričama možete pročitati na sajtu Dušice Bojović DRAMSKI METOD