igra2Igra Pobedi strahove je osvojila treću nagradu na ovogidšnjem takmičenju za najbolju igračku, a o autorki igre, Dragani Milić, možete pročitati u rubrici Predstavljamo - na OVOM linku.

Ova igra je namenjena prvenstveno deci koja se leče u bolnici za plućne bolesti, ali po istom modelu se mogu osmisliti igre za korišćenje sa decom u raznim situacijama koje zahtevaju dodatnu emocionalnu podršku: razne promene tipa preseljenje, rođenje drugog deteta, polazak u školu, bolest u porodici, razvod ili smrt.

Cilj igre je sublimacija straha od bolesti, bolnice i nepoznatog u njoj kao i upoznavanje sa bolničkim materijalom, aparatima i zdravstvenim osobljem sa kojim će se deca susretati u toku lečenja. Igra sadrži kartice na kojima su najčešći razvojni i situacioni strahovi, štitove ( saveznike koji pomažu kada dodje do straha) kao i kartice sa korisnim i štetnim materijama po zdravlje. Pored osvešćivanja i razumevanja sopstvenih emocionalnih stanja i straha kao primarne i prirodne reakcije organizma na pretnju i ugroženost, igra ima edukativni karakter, podstiče kognitivni razvoj, kao i razvoj emocionalne pismenosti i empatije.

Zadatak: "U drugu kolonu postavi strahove koje si imao/imala pre dolaska u bolnicu a u 5 kolonu postavi one predmete koji ti izazivaju strah ali njihova primena ne boli."

igra2

Zadatak:  "U treći red postavi kartice sa slikama onoga što ti pomaže da ozdraviš . Zatim, u prvi kvadrat poslednjeg reda postavi karicu sa strahom a u preostale kvadrate istog reda,( u predužetku) postavi štitove koje možeš da pozoveš u pomoć kada dodje do straha."

igra3

Zadatak: "Pronadji kartice na kojima se nalazi ono čega treba da se paziš, zato što smeta tvom zdravlju, pa ih postavi po dijagonali table."

igra4

Zadatak:  "Ppostavi strahove tako da budu sa svih strana okruženi štitovima."

Igra_pobedi_strahove