Sneskici_2U hladnim zimskim danima, nakon boravka sa decom na snegu, po povratku u tople domove ili vrtić, predlažemo nekoliko aktivnosti koje možete raditi sa decom, a koje će ulepšati dan i deci i vama. Slede primeri kreacija koje sa decom u svom vrtiću pravi Zorica Berar.

 

 

 

Ponekad i gotovi predmeti mogu zaigrati kao lutke. To mogu biti predmeti koji su uvek tu, na dohvat ruke, stare rukavice, čarape, maramice, plastične kašike, prazne bočice od jogurta... Deci je lako da u njima vide prave lutke.

Sneskici_1Da biste napravili ovakvog Sneška Belića potrebno Vam je:plastična kašika u beloj boji, platnene tračice u više boja i dezena (mogu se nabaviti u svakoj radnji sa pozamanterijom), flomasteri čiji se trag neće brisati sa plastične podloge (najbolji su oni za pisanje po cd-u), malo lepka (preporučujem pištolj za topljenje lepka), olovka, makaze i raznobojni kolaž papiri.

Kombinacijom boja možete praviti muške, onosno ženske likove, a ukoliko ste u prilici da nabavite kašičice raznih veličina – moguće je napraviti i porodicu Sneškića. Takođe, za telo Sneška mogu poslužiti i stare drvene varjače koje se oboje belom bojom u spreju (što naravno rade roditelji ili vaspitači) ili ih obojiti belom temperom što mogu činiti i deca. Što su više angažovani – njihovo zadovoljstvo je veće!

Ponekada je decu teško ubediti da pojedu i popiju nešto što ne vole, ali ukoliko se to lepo servira ili ih motivišete da će kada popiju jogrt od prazne bočice napraviti lutku – uspeh Vam je zagarantovan.

 

 

Sneskici_2Da biste napravili ovakvog Sneška Belića potrebno Vam je:
prazne bočice od jogurta, plastelin, flomasteri koji ostavljaju trag na plastičnoj podlozi (najbolji su oni za pisanje po cd-u), gumice za tegle, platno u raznim bojama (najbolji je filc jer ne zahteva nikakvu obradu ivica), platnene tračice u više boja i dezena (mogu se nabaviti u svakoj radnji sa pozamanterijom), dečje čarapice i makaze.

Najpre se mora popiti jogurt  Sneška. Za kapicu se iseče platno pravougaonog oblika koje se uz pomoć gumice za teglu fiksira za telo Sneška. Da Vam gornji kraj kapice ne štrči – uvežite ga nekim platnenim tarčicama i na taj način ćete postići punoću kapice i dobiti simpatičan detalj na njoj. Za šal se, takođe, platno izreže u oblik kvadrata i samo mu se iseckaju resice. Mlađoj deci bi ovaj zadatak bio ambiciozan, ali se trudite da ih maksimalno uključite u postupak izrade (neka Vam dodaju alat, pridržavaju tračicu dok je vezujete...), dok starija deca mogu sama da kroje ukoliko im napravite šemu parvougaonika od kartona koji će kredom precrtati na platno, a potom izrezati. Zadatak za svu decu (bez obzira na uzrast) je da docrtaju oči, usta, dugmiće i da naprave nos od plastelina.

U nedostatku plastelina, možete napraviti domaći ekološki plastelin i na taj način priuštiti deci još veće zadovoljstvo.
Gotovi plastelini su  skupi i pakovani su u minimalnim količinama, a domaći plastelin se može veoma lako napraviti od sastojaka kojih ima u svakom domaćinstvu. Potrebno Vam je: 1 šolja brašna, 4 šolje soli, 2 limuntusa, 1 kašika ulja, 1 šolja mlake vode i  prehrambene boje.

Ukoliko su prehrambene boje u tečnom stanju – moguće ih je dodati na samom kraju, a ukoliko su u prahu dodaju se u brašno, pre dodavanja vode. Svi sastojci se zagreju na blagoj vatri i kuvaju jedno desetak minuta, a nakon toga (pošto smesu skinete sa šporeta) dodaje se brašna toliko da smesa počne da se odvaja od ivica šerpe prilikom mešanja.


„Garderoba“ za Sneška se može izraditi i od raznobojnih salveta ili krep papra, kao i od starih (ili malih dečjih čarapica). Kako bi napravili porodicu Sneškića potrebne su Vam veće boce od jogurta (od 0,5 ili 1 litra). Neki jogurti imaju poklopac u boji, tako da može i on da zameni kapicu (u tom slučaju „šije“ se samo šal.

Davno, davno je zapaženo da su lutke – igračke najmiliji prijatelji dece. Imaju one „neku posebnu draž“ i za odrasle. O tome Tone Ljubičić (autor knjige „Lutka ima i srce i pamet“) kaže:
„... Lutka je živi prijatelj detetu bez koga bi mu život bio pust i prazan... Dete se uz lutku neprekidno aktivira i osposobljava za odnose sa svetom koji ga okružuje. Možemo tvrditi da lutka otvara mogućnost detetu da živi.“
Poznati ruski pedagog Ušinski kaže: „Posmatrajte, slušajte kako se ponašaju devojčice prema svojim lutkama, a mališani prema svojim figuricama vojnika i konja, pa ćete videti kako se u fantaziji deteta odražava stvarnost života koji ga okružuje.“

Sneskici_3