child_watching_bugsDanas najveći broj dece i odraslih sve manje vremena provodi u prirodi. Kontakt sa prirodom je neophodan za razvoj zdravog odnosa prema svetu. Priroda nas uči, leči, osnažuje...

Evo nekih načina kako da se već i malo dete zainteresuje za prirodu.

 

1. Posmatranje ptica. Povedite dete u park ili negde u prirodu i zajedno posmatrajte ptice. Recite mu kako se koja vrsta zove, čime se hrane, poneku zanimljivost o njima... Vaše poznavanje ptica svodi se na to da umete da prepoznate vranu, goluba i vrapca? Ponesite digitalnu kameru i slikajte ptice koje vidite, pa ih kasnije, može i zajedno s detetom, potražite u nekoj enciklopediji ili na internetu. Ptice su već i maloj deci zanimljive za posmatranje, a kasnijim istraživanjem možete ponešto da naučite i vi.

2. Posmatranje insekata. Insekti izazivaju različite reakcije kod male dece, nekada to bude fascinacija, nekada su već od starijih naučila da ih se boje i gade ih se. Ako nećete baš da umrete od straha i/ili gađenja čim vidite nekog insekta (naravno, treba izbegavati one na koje ste alergični), posmatranje insekata biće fascinantno iskustvo za vaše dete, a biće mu zanimljivo i sve što budete umeli da mu ispričate o njima (plus nije loše od starta naučiti mališane da se ne plaše bezopasnih vrsta).

3. Igranje u blatu. Ali, blato je prljavo! Jeste - i mnogi klinci ga obožavaju. Blato ili pesak. Zabavno kao gradivni materijal, pruža vašem mališanu puno mogućnosti da razvije kreativnost. Pobrinite se da dete baš ne gura prljave ruke u usta, nakon igranja ga temeljno okupajte, i imaćete veoma veselog i srećnog mališana koji mnogo voli da se igra napolju.

4. Skupljanje stvarčica. Već će i šetnja kroz prirodu i trčkaranje biti zabavni malom detetu, a biće mu zanimljivo i da, zajedno s vama, sakuplja interesantne kamenčiće, perje, opale listove, poneki lep cvet... Ponesite kutiju, kesu ili torbu u koju ćete staviti sakupljena blaga, pa ih po povratku kući vaš mališan može razvrstavati, igrati se njima, neka od njih odbaciti... Lišće i biljčice možete sačuvati (cveće možete ispresovati i osušiti između dva lista hartije pritisnuta nečim teškim). Ovakav provod u prirodi biće zabavan i vama i detetu, a kolekcija će detetu biti zanimljiva i nakon što se vrati kući, i predstavljati zgodnu "mamilicu" da uskoro ponovi avanturu i nađe još interesantnih stvarčica.

Preuzeto sa sajta Krstarica život