U prilogu koji sledi, pokazujemo vam kako sa svojom decom možete da napravite divne igračke od vune.  Ove lutkice-klice nas podsećaju na to kako u prirodi, svakog proleća, iz zemlje počinju da izbijaju klice; izbijaju iz svojih zaštitnih ljuski i kreću u svet, u pustolovinu. Probajte i vi da se predate pustolovini, uz malo vode, sapunice, vune.... Deca će uživati da učestvuju u pravljenju ovih lutkica, a i kasnije u igranju sa njima.

LK1

MATERIJAL

2 drvena ili plastična jajeta – visine 5 cm i 8, 25 cm

Potrebno je samo mala količina vune – ne više od šake za svaku od tri boje:

Smeđe vunene pređe/vatelina za seme: 9 gr ukupno

3 gr ljubičastog/crvenog

6 gr smeđeg

6 gr za telo lutkice-klice i za šešir

3 gr vatelina boje kože

Zeleni i roze konac za vez, za oči i usta

Igla za šivenje

Oštre makaze

Deterdžent za sudove (ako je moguće, prirodni)

LK2Počnite sa velikim jajetom i sa ljubičastom/crvenom pređom. Krenite tako što ćete pređu polako povlačiti po dužini, koristeći palčeve da biste odvojili vlakna. Ponavljate ovaj proces sa celom vunenom pređom. Tako će rad sa vunom biti lakši i dobićete glatki, čak filcani finiš.

 

 

 

 

LK3

Obmotajte ljubičastu vunu oko jajeta u koliko je to moguće jednakom sloju. Okrećite jaje dok obmotavate, kao kad namotavate klupko.

 

LK4

 

 

 

 

 

 

Krenite onda ta uvijate to jaje na koje je namotana ljubičasta vuna smeđom vunom. Smeđi sloj treba da bude deblji od unutrašnjeg sloja i da ga celog prekrije.

LK5

Polako okrećite jaje u rukama da bi se vlakna bolje spojila. Odložite sa strane.

LK6

Koristeći 2/3 zelene vune, potpuno obmotajte manje jaje. Ostavite sa strane.

LK7

Napravite kuglicu od oko 4 cm u prečniku od pređe boje kože. Sada ste spremni da filcate.

LK8

Napunite posudu vrućom vodom. Nanesite malu količinu tečnog deterdženta za sudove po površini vunenog jajeta.

LK9

Držeći jaje među dlanovima potopite ga u vodu. Tako da se pokvasi vuna, a vlakna se ne pomere.

LK10

Držite među dlanovima vunu, pritiskajte, nežno stiskajte vuneno jaje, bez zavrtanja. Tako radite oko pet minuta, dok se ne pojavi laki filc na površini. Kvasite koliko god je potrebno da biste dodali još vode. Pritiskanjem će se napraviti sapunica u vuni, jednako nanosite vodu i počnite da pravite filc bez kvarenja osetljive vune. To će vam dati savršeno gladak filc, bez ispupčenja, grudvica ili nabora.

Jednom kad se na filcu napravila „korica“, kotrljate vuneno jaje u rukama, pritiskajući više kako odmiče filcanje. Jako valjate oko pet minuta. Vuneno jaje bi trebalo da bude čvrsto i dobro filcano. Ponovite isti proces sa druge dve vunene lopte, isfilcajte ljusku, telo i glavu.

LK11

Otvorite oštrim makazama mahunu klice na užem delu jaja. Prosecite kroz slojeve vune, preko vrha pravo oko 6, 5 cm. Onda isecite iz sredine, sekući svaku stranu u trećinu, da biste napravili špiceve klica. Isto tako isecite ravan otvor na najširem delu zelenog jajeta – oko 5 cm.

LK12

Nanesite malu količinu sapunice na isečene krajeve i trljate da biste završili filcanje. Potkrešite vlakna koja štrče makazama. Ostavite da se osuši i onda izvadite drveno jaje.

LK13

Za telo, koristite sapunicu da završite filcanje krajeva, onda izvadite jaje dok je još uvek mokro i oblikujte telo tako što ćete rastezati preko vaša dva prva prsta. Ostavite da se osuši.

Da biste napravili lutkici-klici šešir, položite sloj vunene pređe preko vaša dva prva prsta. Onda dodajte drugi sloj, vertikalno u odnosu prema prvom, preko vaših prstiju.

LK14

Obmotajte sloj vune oko pristiju da bi dva donja sloja držao na mestu.

LK15

Savijte duže krajeve nagore prema jagodicama prstiju.

LK16

Koristeći isti sistem filcanja koji smo koristili za jaja, nanesite malo tečnog deterdženta, zamočite prste u toplu vodu i pritiskajte dok se donekle ne ufilca.

LK18

Sada trljate preko ruke dok filc ne postane sasvim jak i dok ne osetite da vlakna čvrsto prijanjaju jedno uz drugo. Izvadite prste i valjate i pritiskaje šešir dok ne bude prave veličine za glavu vaše male klice. Pustite sve da se osuši.

LK19

Izvezite lice koncem za vez. Radite sa zadnje strane glave tako da se ne vide čvorovi. Samo mali bod za svako oko i dva za usta, jedan iznad drugog, napraviće slatko malo lice.

LK20  LK21

Zašijte šešir za glavu, nakrivljujući ga malo tako da je potiljak pokriven. Koristite ravan ili isprekidani bod, vodeći računa da zahvatite nešto vune od glave.

LK22

Zašijte glavu na telo lutkice-klice. Šivaćom iglom zahvatite malo vune od glave, onda malo od vrata, i tako sve okolo tela. Ušivajte koliko je god potrebno da bi glava čvrsto prijanjala za telo i da se prilikom igre ne bi odvojila.

LK23

Predstavite ove lutkice svojoj deci koristeći neku pesmicu da biste pozdravili proleće u svom domu i van njega.

LK24

Uputstva prevela sa engelskog Nada Škondrić

 

 

 

 

 

.