Odgovorno_zivljenje__logoProgram Odgovorno življenje je pokrenut sa namerom da uputi one koji brinu o drugima da svoj posao mogu dobro da rade samo ako prvo dobro brinu i o sebi. Za početak, ciljna grupa su prosvetni radnici, ali ideja je da se program raširi i da uključi i druge profesije kojima je osnovna delatnost briga o drugima: medicinske sestre, lekare, psihologe i socijalne radnike.

 

oxygen

Kada putujemo avionom, na početku leta se dobijaju instrukcije za slučaj opasnosti. Jedna od instrukcija kaže da, ukoliko nestane pritiska u avionu, maske sa kiseonikom će ispasti iz odeljka iznad sedišta. Zatim sledi upozorenje:

„Odrasli koji putuju sa decom, prvo stavljaju maske sebi, pa tek onda deci!“

Da bismo bili dobri roditelji, učitelji, vaspitači, nastavnici i da bismo imali dovoljno energije da brinemo o svojoj deci i učenicima, mi moramo prvo da vodimo brigu o sebi.

Program Odgovorno življenje se u prvoj polovini 2012. godine realizovao kroz predstavljanje projekta na Zimskim susretima učitelja i tekst o tome možete pročitati OVDE. Od maja 2012. godine, program se realizuje kroz serijal tribina u 30 gradova u Srbiji koje organizuje Savez učitelja Republike Srbije.

Tribine se sastoje iz dva dela. U prvom delu se razmatraju teme psihološkog imuniteta, stresa i fenomena izgaranja, emocionalne pismenosti i našim poljima moći i uticaja. Prezentaciju za taj deo je osmislila Žana Borisavljević iz organizacije Obrazovanje plus i tu prezentaciju možete pogledati OVDE.

U drugom delu se odgovornost posmatra u kontekstu finansijske pismenosti. Stručnjaci iz Kompanije Dunav osiguranje su osmislili prezentaciju koja na živopisan i interesantan način, učesnike upućuje da razmatraju svoje stavove i navike po pitanju novca, potrošnje i štednje, kao i ulogu koju imaju u pripremanju dece za uspešan život u budućnosti, što uključuje i učenje dece da pametno i odgovono raspolažu novcem. OVDE možete pogledati prezentaciju.