poletarac_logo

U Beogradu, od septembra 2012. godine, počinje sa radom centar za vanškolske aktivnosti i podršku porodici - školigraonica POLETARAC, čiji se rad zasnova na principima holističkog obrazovanja.

tamara_portretKoordinator aktivnosti i glavni vaspitač u timu je Tamara Todorović, profesor razredne nastave, koja ima veliko iskustvo u radu sa decom, a takođe i u scenskom nastupu. Godinama se bavila glumom i muzikom i to iskustvo je obogatilo njen rad sa decom. Tamara je takođe obučena u programima holističkog rada sa decom u okviru organizacije „Obrazovanje plus“ i jedna je od voditeljki obuka akreditovanih seminara za stručno usavršavanje učitelja u okviru ove organizacije.

 

POLETARAC je prvi centar ove vrste u Beogradu, gde deca od I do IV razreda, ali i starija (GLUMA i AVIOMODELARSTVO), pored redovnih sadržaja koji se dobijaju u običnom produženom boravku, imaju priliku da, kroz posebno osmišljene i zanimljive aktivnosti, rade na razvijanju:

koordinacije, motorike i ritma (ples; muzika; igre sa loptom i vrećicama; tapšalice; igre prstima; ručni rad itd.)

kognitivnih veština i uzročno posledičnog mišljenja (logičke igre; tehnike analize i rešavanja problema)

umeća komunikacije (igre za razvoj emocionalne pismenosti; vežbe prepoznavanja želja i potreba; rešavanje konflikata)

kreativnosti (umetničke i stvaralačke aktivnosti – pravljenje lutaka, igračaka, instrumenata; pisanje pesama i priča; gluma; tehnika 6 šešira)

socijalnih veština, saradnje i timskog rada (aktivnosti iz programa „Životne vrednosti u obrazovanju“)

oups_dasulTakođe, deci će se pomagati da školske sadržaje savladavaju na način koji odgovara različitim stilovima učenja, vrstama inteligencije i temperamentima. Kroz igru, pesmu i pokret, savladavaće se računske operacije i tablice množenja, učiti o pr avopisu, gramatici i svetu oko nas.

Poseban akcenat u radu sa decom, stavljaće se na razvijanje poštovanja i ljubavi za sve što nas okružuje, pa će se, na deci pristupačan način, obrađivati teme odgovornosti prema sebi, drugima i okruženju (zdrava ishrana, zdrav san, fizička aktivnost, vođenje brige o ljudima i životinjama) i odgovornom korišćenju resursa (voda, struja, novac, hrana, igračke; reciklaža) itd.

Ideja je da ovaj centar bude mesto za celu porodicu, pa će se  organizovati posebni dani kada se roditelji mogu priključiti u igri i učenju a takođe će biti organizovani susreti sa bakama i dekama, tetkama, stričevima i ostalima koji predstavljaju važan deo života dece.

Kao vid podrške porodici, organizovaće se redovna predavanja za roditelje/staratelje, a u centru će moći da se zakažu razgovori sa psihologom, pedagogom, savetnikom za holistički razvoj i obrazovanje. Takođe, tim saradnika centra uključuje pedijatra, specijalistu za uho, grlo i nos i dečjeg psihijatra.

oups_hi_5U toku svakog polugodišta će se organizovati predstave na kojima će deca pokazati čime su se bavila i šta su naučila u prethodnom periodu. Takođe, organizovaćemo proslave rođendana i drugih porodičnih praznika, a bićemo uz vas i kada vam je potrebna podrška u teškim trenucima.

Subotom ćemo organizovati tematske dane tokom kojih ćemo se, zavisno od teme, baviti različitim aktivnostima kao što su zaboravljene igre (klikeri, školice, janjine-banjine), ručni rad (pletenje prstima, pravljenje nakita, pravljenje čestitki), muzički dani itd.

POLETARAC se nalazi u centru Beograda, na Slaviji i do njega se lako dolazi iz svih krajeva grada. Tim centra sa entuzijazmom priprema prostor da dočeka prvu grupu malih polaznika i njihove porodice, veselo ih iščekuje  i raduje  se druženju tokom školske godine.

Svečano otvaranje centra je u subotu, 8. septembra u 19:30.

Adresa je Slavija, ulaz I, stan 1.

Obavezna je registracija na telefon 065 412 61 97