naslovnaU okviru manifestacije "Dani vaspitača" koju tradicionalno organizuje Udruženje vaspitača Beograda, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za dečju zaštitu, svake godine se organizuje konkurs za najbolju didaktičku igračku, igru i zbirku tekstova. Predstavljamo vam knjigu koja je osvojila prvo mesto u kategoriji tekstova. STRAŠNA KNJIŽICA ZA HRABRE DEVOJČICE I DEČAKE je delo Dragana Milić, vaspitačice koja radi sa decom na bolničkom lečenju na plućnom odeljenju bolnice "Dragiša Mišović".


Draganu smo već predstavljali na našem sajtu i na OVOM linku možete pročitati tekst o njoj i videti neke od kreativnih ideja koje ona primenjuje u radu sa decom.
Knjižica koja je osvojila prvo mesto na ovogodišnjem konkursu je namenjena deci koja boluju od astme. Dragana je došla na ideju da bi bilo veoma korisno kada bi deca koja dodju u bolnicu imala mogućnost da se kroz priču upoznaju sa procedurama u lečenju astme kroz koje će prolaziti u bolnici. Priča je u prvom licu i Dragana se deci obraća kao vaspitač, ali i kao neko ko je bolovao od astme u detinjstvu pa može istinski da razume kroz šta deca prolaze. U knjizi se pominju braunile, infuzija, drenaža... pa ti termini koji su deci ne samo nepoznati već ih i vezuju za neprijatno iskustvo, deci bivaju približeni na jedan topao, humani način. Tekst prate ilustracije koje su radila deca u bolnici i one na svoj način doprinose pretvaranju jednog neprijatnog iskustva u nešto što deci pomaže da prevaziđu strahove i razviju samopouzdanje.

Nadamo se da će se pronaći način da se ova knjižica štampa i stigne do dece ne samo u ovoj bolnici, već i na drugim mestima gde se leče deca obolela od astme.

U nastavku su prvih nekoliko strana Draganine knjižice:

1

2

3