CalypsoKnjižara Calypso je na izgled obična knjižara, ali sve u njoj i u vezi sa njom nas je navelo da poželimo  da je predstavimo na našem sajtu kao primer holističkog pristupa u radu knjižare. Pojam holističko se odnosi na sve fenomene u kojima je pristup usmeren na celovit razvoj i rast. Kada govorimo o obrazovanju, holističko obrazovanje je ono koje učenika posmatra kao celovito biće i obraća mu se na različitim nivoima: ne samo intelektualnom, već i emocionalnom, fizičkom, socijalnom i duhovnom. Roditelji, vaspitači i nastavnici su takođe razvojna bića i u njihovom procesu rasta, neophodno je ne zapostaviti razvoj ni na jednom od ovih nivoa.

Šta znači kada za knjižaru kažemo da radi na holistički način? Znači to da je ponuda knjižare osmišljena tako da u njoj mogu da se zadovolje različite potrebe različitih posetilaca. Calypso je mala knjižara u Požeškoj ulici na Banovom Brdu koju prolaznici mogu i da ne primete, ali u njoj se nalazi raznovrsnost sadržaja koji se ne mogu naći ni u mnogo većim knjižarama, i koji su uglavnom uvezeni. Vlasnici knjižare su roditelji koji lična iskustva u vaspitanju i obrazovanju svoje dece prenose u svoj posao. Upoznati sa holističkim pristupom obrazovanju, biraju da za knjižaru nabavljaju one sadržaje koji doprinose celovitom razvoju deteta. Tako, svesni značaja motoričkih veština za kognitivni razvoj deteta, prepoznali su ručni rad kao nešto što direktno doprinosi razvoju fine motorike kod dece, osećaja za lepo, za boje, za simetriju...

Zato su u njihovoj ponudi, kvalitetne edukativne igračke:  kompleti za šivenje, pletenje, pravljenje origamija i grnčarstvo.

knitting_kit mermaid  fairy

Pri ovim aktivnostima, deca se angažuju na više nivoa. Pri pletenju i šivenju, uključuje se matematičko razmišljanje – vodi se računa o broju petlji i uboda, dužini konca/vunice koji nam je potreban, prave se procene, evaluacije, razvija se uzročno posledično razmišljanje. Angažuje se osećaj za boje i simetriju i naravno, budi se kreativnost.

mosaic safari_origami

Slični procesi se dešavaju i kod pravljenja origamija, oblika od gline. i mozaika Za razliku od gotove igračke koju dete dobije, igračka koju samo napravi ima pečat njegove ličnosti, dete ima mogućnost da u igračku uloži sebe i da kroz stvaranje igračke razvija svoje potencijal

Program igračaka/učila za razvijanje logičko-matematičke inteligencije kod dece uključuje serijal kompleta koji su pravljeni u saradnji sa prirodnjačkim muzejima. Učenje kroz iskustvo, igru i eksperiment su najbolji način da deca razumeju i usvoje to o čemu uče.Kroz eksperimente sa magnetom, sađenje semena i podešavanje uslova za njegov rast, deca uče o prirodnim zakonima i uzročno posledičnim odnosima. Interesantan je i program eksperimenata u kuhinji, kroz koji deca, sledeći uputstva iz kompleta, prolaze kroz različita, interesantna iskustva i izvode zaključke o prirodnim zakonima na zanimljiv način, kroz igru. 

botanic_gardenbio_clock kitchen_science

bljojedJedan od posebno popularnih kompleta sadrži seme i uputstva za sađenje i gajenje biljke mesoždera, a takođe i komplet za pravljenje mini staklene bašte.

Naravno, pored ovakvih kompleta, u Calypsu se mogu nabaviti kvalitetne drvene bojice i flomasteri, papiri u boji i druge stvari koje se koriste u pravljenju kolaža i za razne druge stvaralačke akcije. Tu su takođe i inspirativne knjige, program edukativnih igračaka za učenje brojeva, oblika, slova.... divni i neobični pokloni poput cediljki za čaj u obliku majmunčića, prekrasni rokovnici, sveske i blokčići....

 

detectivemath_magic Za rad na razvijanju kreativnog pristupa rešavanju problema i kritičkog mišljenja, u ponudi knjižare Calypso, mogu se pronaći igre poput Detektiva i Matematičke magije. I jedna i druga igra podstiču decu da koriste deduktivno mišljenje, istražuju uzročno posledične odnose i povezuju informacije.

 

Ono što ovu knjižaru takođe čini posebnom je opuštajuća muzika koja je uvek u pozadini, izuzetno ljubazno osoblje koje čini da se osećate kao da ste „domaći“  i nadasve to što na jednom mestu možete nabaviti puno različitih stvari. U knjižari Calypso ćete naći sve vrste formulara  koji su vam potrebni za poslovanje i vađenje dokumentacije, moći ćete da fotokopirate ono što vam je potrebno, bićete iznenađeni izborom nesvakidašnjih poklona, inspirisani knjižicama o prijateljstvu, mudrosti, ljubavi, podstaknuti na kreativnost asortimanom sadržaja kroz koje se možete izraziti.... i poželeti da se igrate zajedno sa svojom decom.