Dragana_MilicDragana Milić je jedna od 67 vaspitačica koje deci  na lečenju u beogradskim bolnicama već treću deceniju pružaju  ljubav i podršku. Na njenom fejsbuk profilu smo primetili veliki broj divnih fotografija produkata koje stvara zajedno sa decom u bolnici. Saznali smo da već nekoliko godina osvaja nagrade na izboru za najbolju igračku, prepoznali da poseduje ogromnu kreativnost i u kontaktu sa njom doživeli da ona u sebi nosi veliku posvećenost i ljubav za svoj poziv. Pozvali smo je da sa posetiocima našeg sajta podeli nešto iz svog iskustva.

Dragana o sebi kaže:

"Posao vaspitačice smatram  najlepšim mogućim jer radim u kući u kojoj rastu deca, dane provodim u igri, učim ih mnogim lepim i korisnim stvarima i pomažem izlečenju duše. Iako sam često svedok dečje patnje, straha, bola, tuge i neverice, svedok sam i  izlečenja, boljitka, pozitivnih ishoda i poverenja.Svedok sam radosti, igre, sreće i smeha  bolesne dece kao i humanosti i empatije  svih ljudi koji učestvuju u njihovom lečenju.

Da imam moć,  napravila bih u svakoj  dečjoj  bolnici  veliku igraonicu punu igračaka u kojoj bi deca vreme provodila u igri i druženju ,  po potrebi  odlazila u prostoriju  za dobijanje terapije i ponovo se vraćala u igraonicu.  Celokupan bolnički enterijer bi bio šaren i veseo,  lepih boja  i ukrašen dečjim radovima, sa plafona bi se spuštali baloni , leptiri, zvezdice...U svim prostorijama bi se čula dečija i klasična muzika. Postoje dokazi da muzika pomaže izlečenje. Na primer,  Brams kod astme, Verdi kod glavobolja, Glinka kod dijabeta, Dvoržak kod hipotenzije, Vivaldi kod epilepsije... Bolnički parkovi bi bili uredjeni i opremljeni rekvizitima za decu kojoj zdravstveno stanje dozvoljava izlazak napolje."

Ove godine, na izboru za najbolju igračku, Dragana je osvojila drugo mesto sa igrom Pobedi strahove. Ta igra je predstavljena u rubrici Primeri dobre prakse za vaspitače. Pogledajte je na OVOM linku.

Ono što je divno u Draganinom radu je kako uspeva da u bol, patnju, bolest, strah.... unese igru, radost i kreativnost. Na fotografijama koje slede, videćete mala umetnička dela koja Dragana stvara sa decom, koristeći predmete koji se vezuju za bolnicu, bolest i neprijatnost. Prepoznaćete lepeze napravljenje od špatula za pregled grla i gaze za previjanje, klovna na infuziji, ukrašene hanzaplaste koji pridržavaju braunile zabodene u dečje ruke....

lepeza

klovn_na_infuziji

braunila1

braunila2

braunila3