jelena1 Jelena Želeskov Đorić je mama petogodišnje devojčice koja uz podršku svog supruga uspeva da se ostvari kao majka, supruga, drugarica, profesionalka i da svoju energiju uvek iznova koristi za pokretanje različitih inicijativa, nove ideje i kreativne poduhvate. Jelena je doktor psiholoških nauka, predaje na univerzitetu Singidunum u Beogradu a nedavno je učestvovala u pokretanju Centra za razvoj rezilijentnosti u okviru organizacije Obrazovanje plus.

Pitali smo Jelenu:

- Kako si provela Novu Godinu? - U krugu porodice.

- Tri stvari koje su ti je donele puno radosti prosle godine? - Putovanja po Evropi sa porodicom, to sto je moje dete krenulo u "srednju II grupu" i to da sam zavrsila jedan svoj geštalt - postala doktor psiholoških nauka:-)

- Tri stvari koje se nadaš da ostvariš ove godine? - Da napisem knjigu o rezilijentnosti, da se preselim i da putujem gde sam vec isplanirala.

- Čega se sećaš iz svog detinjstva? - Našeg dvorišta iza zgrade gde smo se družili svi iz kraja  i pravili kućicu od drveta leti i iglo od leda zimi i naravno, super se zabavljali.

- Šta voliš da se igraš sa ćerkom? - Volimo da se igramo sa lutkama i konjićima, da rešavamo žvrljalicu i svaštaru i skupljamo sličice sirena:-)

- Šta je rezilijentnost? - Termin je uveden sa engleskog i ima višeslojno značenje: otpornost na stres, prilagodljivost promenama, snalažljivost u teškim situacijama....

- Šta znači biti rezilijentan roditelj? - Rezilijentan roditelj znači biti spreman na izazove i jedinstvenost deteta i prihvatiti odgovornost za svoje izbore

- Kako se razvija rezilijentnost kod dece? - Rezilijentna deca su ona koja u teškočama vide izazove, koja mogu da nadju smisao i u teškim trenucima, prihvataju različitost i koja znaju da su voljena  i prihvačena. To su deca koja imaju samopouzdanja i veruju sebi i svojim izborima. Razvijati rezilijentnost dece znači učiti ih da na svet gledaju iz različitih prespektiva, osluškuju druge, prihvataju teškoće i prevazilaze ih, osvešćuju emocije, a pre svega učiti ih životnim vrednostima.

-Da možeš da pošalješ poruku sebi kada si bila mala, šta bi sebi kazala? - Snovi postoje da bi ih ostvarila. Na putu njihovog ostvarenja srećeš razne ljude, prepreke, podršku i svi oni su deo tog puta. Bez njih put ne bi bio takav. Potrebno je samo da veruješ u sebe i u ono sto želiš.. I snovi će se ostvariti.