naslovna stranaU izdanju organizacije „Obrazovanje plus“, u oktobru 2010. je izašao iz štampe neobičan bukvar – „Da azbuku svako nauči lako“.   To je jedinstveni primer bukvara u kojem su ćirilična slova deci predstavljena tako da postoji jasno prepoznatljiva veza između oblika slova i ilustracije kroz koju se to slovo uvodi. Ovakav pristup učenju slova je deo holističkog modela u podučavanju dece čitanju i pisanju, koji „Obrazovanje plus“ promoviše kroz svoje programe za vaspitače (Da u vrtiću svako uči radosno i lako) i učitelje (Da kod učitelja svako uči radosno i lako), kao i za roditelje u okviru programa Veštine roditeljstva.

U procesu učenja slova kroz ovaj bukvar, kod dece se angažuju obe moždane hemisfere. Prateći linearnu strukturu teksta, dete reaguje iz leve hemisfere. Ilustracija i ritam stihova koji idu uz svako slovo u ovom bukvaru, čine da se kod deteta angažuje i desna hemisfera.

Idealno bi bilo da se deca angažuju i fizički, kroz ritmične pokrete koji prati stihove iz bukvara. Ovakvim holističkim pristupom, proces pamćenja je olakšan i učenje je zabavno. Roditelji, vaspitači, učitelji i svi odrasli koji koriste ovaj bukvar sa decom, od 1. oktobra će moći da pogledaju na YouTube kanalu organizacije „Obrazovanje plus“ snimke dece koja recituju stihove iz ovog bukvara uz pokret i igru.

Preuzmite prvih 5 strana bukvara u pdf formatu

Preuzmite poster sa ilustracijama u pdf formatu