Imunitet se stiče na različite načine i ima različitih vrsta imuniteta. Pre nekoliko dana sam počela da uzimam neke kapi za jačanje imuniteta. U staklenoj su bočici i za razliku od plastičnih bočica u kojima se prodaju razne vrste kapi, ova bočica se ne može stisnuti tako da kapi brže izlaze. Prvih par puta, dok sam odbrojavala 25 kapi, bezuspešno sam pokušavala da ubrzam proces protresanjem bočice, lupkanjem prstom po njoj, ne bi li to kapanje išlo brže. Ali ništa. Kap se polaaaaaako formira i neko vreme jednostavno stoji tako pre nego što se odvoji od bočice i upadne u kašičicu u koju ih skupljam. Bila sam zapanjena nivoom frustracije koji sam osećala, prosto nisam mogla sebe da prepoznam. Eto, ja hoću na brzinu da popijem te kapi, a njima treba čitava večnost da se skupe u kašičici. Onda sam shvatila da je za mene verovatno korisnije to da zastanem, umirim se i čekam da tih 25 kapi iscuri iz bočice nego to što ću ih popiti. Sada je to moja dnevna meditacija.

 

Ima jedna priča o tome kako, ako stavimo žabu u vodu koja ključa, žaba će odmah uginuti, ali ako je stavimo u hladnu vodu i onda vodu postepeno zagrevamo dok ne dođe do temperature ključanja, žaba će preživeti. Naravno, pitanje je kakav je kvalitet njenog života.... U savremenim uslovima, život mnogih od nas podseća na život žabe koja se nalazi u vodi čija tempratura  neprestano raste, i neophodno je da prvo budemo svesni toga, a drugo, da radimo nešto povodom toga. Meni je epizoda sa kapima pokazala koliko je važno da se u toku dana zaustavim i ne radim ništa. Ja sam mislila da ja sebe čuvam od negativnih uticaja svojim pozitivnim stavovima, entuzijazmom i svesnim izborima da prepoznajem lepotu oko sebe, u svakodnevnim stvarima.

 

peacefulchildMeđutim, postalo mi je jasno da je neophodno da u svoj dan ugradim kratke, sasvim male periode u kojima ne radim baš ništa. Da stanem i budem. Prepuštena tom trenutku, životu, Svemu.... Odatle se crpi mir koji nam je neophodan da bismo zadržali ljudskost i da bismo ljudskosti učili decu.