janus

 

Prvi dani januara, prvog meseca godine..... Još uvek je u nama prisutna energija godine koju smo ostavili iza sebe,  a već smo u novoj godini, novoj energiji. Tako je simbol boga Janusa sasvim prikladan ovih dana.

Janus je rimski bog početka i kraja svih stvari, zaštitnik vrata i ulaza. Sa jednog drugog gledišta, Janus može da bude simbol unutrašnjih promena, rasta i razvoja, simbol unutrašnjih vrata koja nas dele od boljeg razumevanja sebe i sveta oko sebe.

Ovih dana je popularan film Turista sa Anđelinom Džoli i Džonijem Depom. U jednoj sceni, glavna glumica pokazuje privezak Janusa i kaže kako ga je dobila od svoje majke koja je učila da ljudi imaju dva lica, dve strane - svetlu i mračnu, i da ako nekoga volimo, moramo da prihvatimo i volimo oba lica.

Čuveni citat "Voli bližnjega svoga kao samoga sebe" se može tumačiti na razne načine. Ja biram da ga razumem kao poruku da ne mogu bližnje svoje da volim ukoliko sebe ne volim i ne prihvatam. I to sebe u janusovskom smislu - sa svetlom i tamom u sebi. Kada prigrlim sebe u svoj svojoj snazi i slabosti, miru i nemiru, radosti i tuzi... tek onda mogu da istinski volim druge, sa svim njihovim slabostima. Za roditelje, vaspitače i nastavnike, kao i za sve koji vole decu i provode vreme sa decom, ovo je jako važno zato što mi deci mnogo više dajemo kroz ono što jesmo nego kroz ono što pričamo. Ako želimo da naša deca odrastaju u srećne ljude koji žive u miru sa sobom, dajmo im primer. Ne mora taj primer da bude savršena slika prihvatanja sebe, čak je to možda i nemoguće. Ali je važno da deca u nama prepoznaju težnju, stremljenje da budemo sve što jesmo, da ne strahujemo i bežimo od svojih nesavršenosti...i da umemo da volimo sebe.

Pa neka nam ova godina bude jos jedna nesavršena godina, nesavršenih ali iskrenih napora da budemo najbolje što jesmo, u kojoj ćemo zagrliti sebe cele, onako janusovski, i svetlo i tamu, i u kojoj ćemo voleti i sebe i svoje bližnje....