D. će prošlo leto možda upamtiti po valjanju u pesku, skakutanju u plićaku, lajanju sa komšijskim psima, pokušajem da jednog morskog psa -lutalicu usvojimo i nazovemo ga po dedi (deda se silno uvredio, pa smo ga zvali Tomče, samo kad nije u blizini) a ja, pored svega navedenog, po lekciji iz strpljenja. Period neslaganja, opipavanja i odbijanja je prividno za nama.

Sad u momentima olakšanja, mogu da se prisetim kako je bilo ubeđivati D. da ne gura ruke u usta, da legne, da ne legne, da dođe, da ne ide, da ... a da uz to ne izgubiti kontrolu ili odustati. A onda se desio seminar o osnovama Valdorf pedagogije i D. se promenila ;)!

MP900227551_-_medjediUstvari, od mnogih lepih i korisnih stvari koje sam naučila, dragih lica koja sam srela i upoznala, jedna je bila najprimenljivija za situaciju koja nas je zadesila. Evo magije: Deca vole kada im se objašnjava u slikama!

Rečenica je počela da deluje istog trenutka kada je izgovorena. Olakšanje, ima nade za malog neposlušnog stvora, ima spasa za napaćene roditelje. Kada sam stigla kuci D. je, kao i obično, gamizala po podu sa knjigama i igračkama razbacanim po tepihu.

„Znas, knjige ne vole kada ih ostavimo na tepihu, bocka ih i pecka!" – rekla sam malo nesigurno.

D. se zaintersovala. Mama je konačno shvatila da ne treba da davi sa intelektualnim objašnjenjima i disciplinom. I knjige su se našle na polici.

Jaooo, ovo čudo radi! Kako sam srećna!

Isti recept važi i za ostalo, Maca Papučica nas redovno podseća da treba da vratimo cipele na mesto, igračke su, uz još malo priče i pomoći, našle put do svoje korpe i naš stan sad, povremeno, izgleda onako kako bi Mama volela (dosadan – sve na svom mestu).

Ipak, bilo bi isuviše lako i dosadno da tek tako ugušimo pobunu malih stvaralaca šarenog nereda.

Priče su se otele kontroli i započele sopstveni život. Ovih dana, kada se D. baš ne sklanjaju igračke, ona lepo objasni da: „Meda i kockice žele noćas da spavaju na tepihu jer im je tu mekano i toplo, a lutka će im čitati knjige, pa će ih posle sami vratiti na mesto!", a mi možemo mirno da spavamo.

Sada primenjujemo izmenjenu terapiju, pojačanu dozu – pregovaramo sa igračkama sve dok same ne odu na svoje mesto.

Deluje, ali ja se spremam za naredni nivo, jer ove naše igračke nisu laki pregovarači.