toilet_trainingOdvikavanje deteta od pelena je  zahvat  koji zahteva odlučnost,  puno upornosti, snage i strpljenja. Sve navedeno se odnosi na roditelje ili one koji će pratiti i usmeravati dete na putu odvajanja od pelena. Naravno, sve može biti lako i sve može biti teško.

Ne mogu da se pohvalim time kako je Voćka u kratkom roku savladala korišćenje noše, ali mogu da se pohvalim time da se straaaašno zabavila i postala pristalica života bez pelena.

Sve je počelo  mojim psihičkim pripremema,  koje sam olako shvatila. U tri dana sam odlučila da je došao trenutak da pelene zamenimo gaćicma. Kupila sam puuuuno šarenih gaćica, objasnila joj kako je sad već velika, kako  samo bebe nose pelene, kako je lepo kad svaki dan nosiš druge – šarene gaćice i ...!

Konačno smo umesto pelene obukli gaćice.  Posle 20 minuta bile su mokre, ali to je početak, pa se nisam uzbuđivala. Doduše, odglumila sam iznenađenje, ne bi li se i Voćka iznenadila i shvatila da gaćice nemaju istu namenu kao pelene. Upalilo je!  - Ostatak dana je uredno posećivala nošu, gaćice su bile suve i svi srećni.

Drugi dan bez pelena:  Voćka srećna trčka u gaćicama, nekad prođu suve, nekad ne, ali svi smo optimistični i puni strpljenja.

Dan  treći: Voćka je shvatila da gaćice nisu za jednokratnu upotrebu, već se peru, suše I ponovo koriste. Zabavno je prati stvari, ali prvo moramo da ih zaprljamo. Ceo treći dan, Voćka je punila gaće sva ushićena. Strpljivi  i već izmučeni roditelji  i dalje menjaju gaćice i pričaju priču o velikoj deci koja koriste nošu ili wc-šolju.

Na kraju dana, zatičem  Dunju u kupatilu kako pere svoje stvari. Stoji na stalku pored lavaboa, potpuno posvećena poslu i blista od sreće.  Jedan detalj  mi posebno zaokuplja pažnju. Trenerku i gaćice je svukla do  kolena (naravno upiškila se), jer tome gaćice služe. Tako imamo novi slučaj za pranje i nikad kraja zabavi!

Očajna i nasmejana odlazim u sobu i izjavljujem da će mi  uskoro trebati neki lekić za smirenje, ako  zabava potraje.

Epilog:  Posle nekoliko dana  Dunja je savladala  korišćenje wc-šolje.  Period  strpljenja i fizikalisanja je završen, trenutno smo na zasluženom odmoru.  Do novih osvajanja!