Neobično je važno da se već sad priviknemo na surove uslove sveta u kome će živeti naša deca. Još je bitnije da se pripremimo da živimo u svetu u kome će oni vladati!...

Čita se "hit" a piše različito, ali je smisao povezan - reč je o "udarcu" ili "zagrevanju" koje je često, uz crvenilo, propratni efekat udaranja. Ili recimo - hit literatura. To je nešto što treba da vas "zgrabi". Međutim, ja idem korak dalje, ka pregrevanju, gotovo usijanju. U skladu sa nazivom kolumne, jer ja sam:

KUVANI RODITELJ(znak uzvika)

 

Nakon što sam proučio sve moje učitelje, od dr. Sulejmana Hrnjice, preko biheviorista, geštalta, blagopočivšeg ali veoma pokajnički raspoloženog dr. Spoka (Bendžamin, ne onaj iz "Zvezdanih staza"), koji je svoj pacifizam iskazao pred kraj života time što se pokajao zbog pokajanja (setite se, on je prvo govorio da ne treba nipošto tući decu, pa se izvinjavao američkoj roditeljskoj naciji), sve do raznih knjižica "Kreativnog centra" (etc), a posebno nakon što sam ispohađao kurs roditeljstva Obrazovanja Plus, donosim zaključak da sam: sposoban & kvalifikovan da dajem savete, uputstva, i teoreme ako treba.

 

Teorema prva(i srećom jedina)

Ja sam u svakom pogledu sposoban da se izborim sa svojim Đoletom

aksiom: ja posedujem znanja, veštine, logičke alatke, bicikl sa dodatnim sedištem, auto (i francuski ključ ako treba);

aksiom: ja posedujem neophodno životno iskustvo (uključujući i ono iz '99);

aksiom: ja sam fizički daleko jači (možda ne i kondiciono, baš naprotiv);

aksiom: pare i lilihip su kod mene;

aksiom: on me voli (skoro isto ko mamu)

aksiom: ja - TATIK!

 

Ovako postavljena teorema daje 100%tnu Garanciju (za više pokušaja), vraća veru u sebe, svoje znanje, veštine, čak i nadnaravne moći.

Uostalom, deca,

i oni su u nekom svom deliću, krajičku svesti & bivstvovanja - ljudi.

Nisu ta monstruozna čudovišta kakvim se prikazuju.

Njihovi zubi ujedaju ali ne ostavljaju trajne ožiljke, suze su im otrovne, kidaju dušu, drobe srce, paraju uši, čupaju i žvaću nervni sistem, ali je oporavak ipak moguć (banjsko lečenje, bez dece u trajanju deceniju - dve).

Njihova gluma je zrela za Oskara, Opru, ali ih slava ne privlači. Dovoljna je ostvarena moć nad roditeljima i materijalni dokazi roditeljskog pokajanja.

Uostalom, neko ko je svestan ovih činjenica (kao ja), i ko je zaista pročitao nešto iz onog spiska "učitelja" s početka teksta (kao ja), neće imati problema da se, ružno je reći - izbori, ali dogovori sa svojim detetom oko svega. Recimo, polaska u vrtić u rano jutro kišnog ponedeljka kad mama već sad nije tu (da pomogne)...

"Evo još jedan zalogaj tvog omiljenog keke-mekea (keks & mleko) dok oblačimo cipelice, taaako, evo, taman da se završi "Pokojo" (crtać), eheehe, eto, za pet minuta polazimo..."

TRAS!

Određivanje vremenskog intervala u ovim situacijama je ravno skoku sa Beograđanke pri čemu se umesto pravih bambi-džambi (bungee jumping) lasteksa koristi pozamljeni ženin hulahop (koji moja supruga ni ne koristi).

Od ovog trenutka počinje ХИТ ПОИНТ, otkucavanje časovnika očaja, sekundi apokalipse. Posmaram kako se lagano nabiraju fini sićušni facijalni muskulusi ispod trogodišnje besprekorne kože. Podseća me na snimak superbrzom kamerom kad je u fokusu njuška pitbula kome se približava beli, kašljucavi, histerični i ludohrabri(glupi) pekinezer. TIK-TAK-TIKI-TOK... Svakim narednim otkucajem fitilj se logaritamskom brzinom skraćuje (ili algoritam, ili već). Znam da će "Neeeeeeeeee" erupcija svakako uslediti, a "kuvanje" roditelja u ovim trenucima ne može se uporediti ni sa čim. Pa dobro, sa Čistilištem, možda...

ХИТ ПОИНТ je onaj momenat u vremenu & vaspitavanju deteta kad su sva naučena i raspoloživa sredstva najneophodnija, i upravo momenat - kad sva prestaju da važe!

Odjednom se otvara provalija, bezdan "Moram" iz koga Kerberi (da stignemo na vreme za doručak, da krenem na posao, da skuvam ručak, da se obrijem, obučem, ispeglam, zovem šefa jer sam ga već dvaput otkačio u posednjih 30 sekundi, javim ženi kako je bilo u vrtiću, ljubavnici da nemam vremena, pokojnom da mi je žao što nisam stigao, BANCI...) gladno vape za mojom napaćenom dušom.

Šta činiti?

(gledati da glas drhti što je manje moguće)

"U vrtić ideš da se igraš s drugarima. To znaš. Ali ideš i da spavaš. A kad spavaju, deca rastu. Želiš da budeš velik k'o tata. Vidiš koliki sam. Aha. (koristim maksimalno na delić sekunde uspostavljeni eye contact - istina nazirem ledenu suzu "proračuna" ali se pravim hrabar) Moraš (teška artiljerija uprkos raznim drugačijim savetima), You Must - da porasteš, da možeš da dohvatiš pedale na kolima, kočnicu, gas, brrrrmbrmmmmm, da možeš da voziš TATIN veliki bicikl, okrećeš pedale. A onda, onda da letiš...! Jeste, kad porasteš izmisliće automobile koji lete, i imaćeš ranac, kao ovaj tvoj ranac za vrtić (koga ti upravo navlačim na leđa), iz koga će rakete da izbacuju plamen i letećeš oko solitera, gore-dole, vau-bau, uuuuuu. I nosićeš kišobran da se braniš od letećih robota (ponesi svoj mali kišobran), a na nogama ćeš nositi čarobne žute kaljače, kao ove tvoje (gurni nogu) i gaziti po svim baricama kao Pepa Prase (toliko mogu da dozvolim, vrtić nije daleko), čim se probudiš, tata dođe i vodi te kući da gledamo "Pepu" (smisliću već kako da to kasnije izbegnemo)..."

Epilog: Srećno i veselo (lažem, sve vreme je hodao nogu pred nogu pod kišobranom i razmišljao šta se to upravo desilo i kako sledeći put da se postavi i predupredi moju POBEDU) stižemo u vrtić. Dobijam i poljubac, kao veliku nagradu za iskazanu hrabrost.

 

Ali neće uvek biti ovako.

 

Jednom će Kerberi iskočiti iz provalije, ili će Đole biti posebno deprimiran, ili će imati neki pritajeni virus koji samo što nije eskalirao (i njih ponekad boli glava, nije sve gluma). Ili će moja (i njegova) mašta biti u deficitu ili raskoraku, pa će Hit Point prerasti noćnu moru i postati stvarnost. Tada neka vam je Bog u pomoći.

Ili će Kuvani roditelj već otkriti neko novo rešenje.

Neko drugačije od ovog ponuđenog koje isuviše liči na istupe naših političara i ekonomista u Vestima, tipa: po užetu preko provalije hodajte obavezno zatvorenih očiju jer ako pogledate dole, uplašićete se i pasti, to je jedino što vam garantujemo. Inače će biti - super!

 

 

antrfile

Tokom života knjige dr. Spoka prevođene su na 39 jezika i prodate u više od 50 miliona kopija što ga, prema nekim proračunima postavlja na drugo mesto čitanosti u istoriji Čovečanstva, odmah iza Biblije. Smešno, moju kolumnu na ovom sajtu može da čita dve milijarde ljudi odjednom (koji imaju para da plate struju i net)!