Pršti, pršti bela staza,

evo Deda Mraza,

mehuriće svima nosi,

i Trade mark u sedoj kosi...

(property of Coca-Coala)

 

Živeli, živeli, zimske radosti, čarolije, petarde, vatrometi. U duhu maskiranog slabo-plaćenog i neretko nacvrcanog bivšeg policajca, a sad sporednog radnika obezbeđenja koji je zbog sitnog mita ostao bez penzije pa je "kažnjen" da natrontan kao belobradi medved u crvenom klovnovskom kaputu mlati medenim zvoncetom ispred velike robne kuće urlajući promuklo ho-ho-ho, neka su deca oduzeta roditeljima pošto su se njihove golišave slike iz kade pojavile na Internetu. Predbožićna poklon-panika ustupila je mesto mahnitom skidanju letošnjih, morskih golišavih fotki sa F-book profila. Da li ga naduvana lopta za plažu dovoljno štiti od pogleda pedofila? Jao, da ga baka ne pipka previše prisno dok ga pridržava da načini prve vodo-korake bez leptirića?

Višesatni rad za tastaturom uz neprestanu komunikaciju sa drugim mamama koje su svojevremeno preplavile web svojim jpg. ljubimcima dokaz je da sam imao pravo svojevremeno: ostavi se toga ženo, oprane mi gaće sušiš na radijatoru da ih niko ne vidi, a dete nam se gologuzo praćaka okačeno na belosvetski kabl!

 

Ali nisam hteo o tome.

U drž. vrtiću kod Đoleta su sjajni. Baš brinu o svim vrstama ugođaja, od obroka, do onog vizuelnog. Možda bih voleo da malo više rade sa decom, ali ako se sad ne igraju, kad će?! I zaista me često prijatno iznenade. Tako sam skoro zatekao na oglasnoj tabli "spisak želja Deda Mrazu", ali i igricu "iseci i spoji - Deda Mraza skroji".

Neko ko ima dozvolu za upravljanje makazama iseckao je kružiće za lice, crven-kapicu, dve tačke za oči i recimo - smile. Poređaj, zalepi, da nam d.mrazići budu lepi.

Neću da se hvalim, ali Đ. je pozicionirao oči na lice. Kapu na glavu, a osmeh - zadovoljavajuće. E, pa kad je tata nekad bio slikar (dok je verovao u postojanje Um-etnosti).

90 % dece je očito apstraktno-avangardno.

Oči su kud-koji-mili-moji. Usta na kapi, a kape - oprosti mi pape (zajeca O. Dragojević, "što san život kuša, vrlo brzo doša ni do guša... - property of exyugamusic)

Uostalom, vidi sliku.

IMAG0734Mislim se ja, pa šta će jadni: u jednoj reklami Deda Mraz vozi kamion sa osvežavajućim napitkom (ne pominjem naziv da ne bih potpisivao "autorska prava vlasništva") koji donosi praznike. Ni ne vidi se.

U drugoj, Gaga i Milena, doktori za kafu (Dr.Agan i Dr.Avić) već godinama muku muče sa nasrtljivim bradatim kavopijama uz zvuke poznate snežne pesme.

"A ko je, mama, od ovih čika Deda Mraz?"

Konačno, ako se ne upletemo u bradu i kučinu istorijskog i nacionalno-kulturnog objašnjavanja razlika & sličnosti između Svetog Nikole, Djed Božićnjaka i pomenutog gospodina Mraza ("A ko je to bio deda Broz?" - postavlja pitanje od koga mi se momentalno zaledi krv u žilama), svakako mu se mora objasniti da je prava postojbina poklon-poštara u crvenom ruhu predvođenog čudnim Bambijima negde u Švajcarskoj. Ili Finskoj, Norveškoj? Islandu? Na Severnom polu? Da nije moguće. Siguran sam da stiže direktno sa Farme. Oće da zaradi lovu i konačno uplati fitness program sa uključenim wellnessoomm kako bi skino kilažu, izgubio 72 cm za 12,3 dana i konačno ponovo mogao da prođe kroz onaj jedan dimnjak što ga nisu srušili da izgrade novi blok "duhovitih" (napuštenih) zgrada za neku buduću "jadu" (olimp, univer, balkan...).

I dok večeras pomračenje lune nad USA i Internetom bude puno i mesec zablista najavljenim neobičnim ružičastim sjajem (nadam se da se logo PANK Total tv-a neće pojaviti preko "Mora tišine"), moliću se da ovo ludilo prestane: pajaci se vrate u kutije, balerine u čarobne kovčežiće, memorije iz fotaparata u glave, pacovi u rupe, a Deda Mraz u okvire bajke & mašte. Kako bi ponovo zadobio svoj nasmejani, dobrodušni lik iza velikih šarenih kugli visoko na vatrometnom nebu.

 

I zato:

Džinglbels, džinglbels,

džing ol d vej,

popi toplu kaficu

dušicu zagrej,

Heeej!

(registred Trade mark of Grafa kande)

 

antrfile:

Povratak kromanjonca

IMAG0725_-_spisak_zeljaDečaci prate stvarnost, devojčice su konzervativne. Ako osmotrite spisak NG želja, klinci bi džipove, mahom na daljinac, robote, kompjutere. A klinceze - haljinice. Ljubi ih mama. Tako je pojedinačno, ali čoporativno! Reče danas ovaj moj trogodišnjak po povratku iz vrtića: "Mi smo se dogovorili da pojedemo vaspitačice". "Mi!" Blago si ga nama, the chopor is back again...