Ispovesti kuvanog roditelja

Nenad Basarić 

Otac batice Đorđa.
Rođen prirodnim beogradskim putem, Blizanačka berba Maj '60.
Dobitnik pojedinih diploma pionirskog karaktera, odabran za posetu majci Drinke Pavlović. Upropašćen od učiteljice koja ga je previše volela, više i od radnih navika.
U školu išao samo kad pojede (u krevetu) dva jaja (iz tiganja) na oko koja sam ispeče. Imao 13 jedinica na kraju trećeg razreda II bgd.gmn.
Studirao FPN, Filološki, dao ukupno 12 semestara. Upisivao Likovnu akademiju, ali nisu razumeli njegove tehnološke zaokrete (slikanje akta komadićima fotografija sopstvenih ulja na platnu - ulje nije bilo od jaja na oko)
Objavljena mu jedna priča u "Skupljačima snova".
Bio slikar. & Ikonopisac. Rešio da su izložbe isuviše statične pa ih premestio na ulice, bio auto-lakirer.
Bio muzičar. Nastupao svuda, od kupatila do Sava centra. Ima kasetu, LP, CD i mnogo snimljenih spotova. Al' ih je sve izgubio.
Bio desetar, čuvar, rock kritičar, pa čak i uspešan novinar u izdanjima BIGZ-a. Odlično sačuvao zgradu tokom ničim izazvanog bombanja.
Posle je sve to nestalo.
Trenutno zaposlen u firmi koja ga ne plaća, zarađuje u besplatnim novinama i onima kojih nema na kioscima.
Ima B,C,E, kategoriju; Vozio fiću, zelenu dijanu bez krova, trabanta bez prednjeg sedišta, jugića i ženinog golfa (1). I kamione pune eksploziva u JNA.
Bio bi Svetski šampion u bilo kom sportu da nema 130 kg. I da ima oba kolena...

Iz dubina jezera duše, tih očiju plavih, sivih, smeđih, modrih,

kao ruka one vile što pruža moćni mač Excalibur, dopire - zahvalnost.

eyes

Opširnije...

Da ne bi škole ja bih danas bio kuvar (varjača) ili seljak (zemljoradnik). Tačno bih znao šta jedem, a šta ono drugo. Istina je da sam mogao biti predsednik ili klošar.

Opširnije...

O zrelosti, vinu, deci... i još svašta ponečem....

basa_1

Opširnije...

irisNeki misle da je ovaj naslov ružna reč, ono, kad ja iz guze malo…

Ali varate se braćo i sestre: pr-do-pr je skraćenica za "primeri dobre prakse".

Danas ću vam soliti nešto iz oblasti prirodnih nauka, t.j. nauke o "prirodnosti".

Opširnije...

Priznajem, nije me bilo neko vreme. Opservirao sam, analizirao, sumirao i na kraju - meditirao. Jedino što sa sigurnošću znam, ni zericu nisam pametniji nego ranije.

Opširnije...

universe 

 

Između dva solitera Bloka 70 noćas se preko lako rastopljenog leda mlad srp mesečev razapeo kao sveže isečen osmeh Alisinog mačka, zemlje čuda ili iza ogledala okačen da se tokom prve zvezdane od mnogih zimskih noći osuši k'o veš na rastućem pritisku pupećeg proleća.

Opširnije...

IMAG0734Pršti, pršti bela staza,

evo Deda Mraza,

mehuriće svima nosi,

i Trade mark u sedoj kosi...

                                                       (property of Coca-Coala)

Opširnije...

spider-on-the-web-manSanjao sam da je otkrivena tajna veza između deda i baba, roditelja i vaspitača, učitelja, nastavnika, trenera, budućih bračnih drugova. I bivših. Ma kakvi veza - zavera protiv sirotih malih hrčaka! Objavljeno je na Wikiliksu, procurelo... Iz tajnih izvora, od uha do uha, nevidljivim mastilom, golubovima pismonošama. Pismo - nošama, xexe, kakav smešan naziv za nošu cereka se vragolasto Đ na sekund izvučen iz neprekidne jurnjave policajaca i "nezobraznika". 

Opširnije...

 

Ko kaže da deca nisu opasna?

Lepo upozoravaju apotekari da se otrov čuva u malim dozama

Užasno me nervira što pojedini "matorci" dovoze svoje klince i klinceze autom, direkt do vrata vrtića, koja se by the way nalaze na sred šetališta gde je naravno zabranjeno doći kolima. Da stvar bude još gora, prazan parking je samo 10!!! metara udaljen.

Moj drugar je nekad bio predani basketaš. Od onih finih što se nikad ne svađaju, za svakog imaju reč podrške i razumevanja. Ni faul da napravi.

Srećem ga povremeno u vrtiću kad dovede sina.

Opširnije...

 Odakle da počnem?

Prethodna rečenica, misao, dilema, je ono što na neki način povezuje pisce, novinare, roditelje.

I FIZIČKE RADNIKE.

Sam, s krampom i lopatom ispred džinovske zemljane ili kamenite grbe, pod čelopekom, uz mnoštvo nejasnih i nezaobilaznih instrukcija, on zna šta treba da bude konačni cilj. Ali gde zariti prvu lopatu, koju informaciju prvu obraditi ili prioritetnu misao izložiti vaskolikoj publici, njegovo je pravo, obaveza i ODLUKA.

Naizgled jednostavna, ona će (odluka) u neku ruku označiti, trasirati, definisati i najverovatnije zaokružiti sve naknadne procese. Objediniti greške u jednu sunovratnu ili raspršiti uspehe vatrometno preko neba budućnosti.

 

Dakle, odavde...

Opširnije...

Puj spas za sve nas (u poslednji čas)

 

 impression_za_kol_kuv_rod-sep_2010Koju igru igraš? Žmurke? Ćorave bake? Pokvarenih telefona?

Mislim, sa detetom svojim u slučaju nerešivih problema, mora biti da koristiš neku caku, foru, poštapalicu, štaku, vazelin, hirurški instrument, lopatu? Podmićivanje, podvriskivanje, ulagivanje, jadikovanje, specijalne metode Alfa, Beta, Teta jedinica... Mornaričkih foka?!

 

Opširnije...

Neobično je važno da se već sad priviknemo na surove uslove sveta u kome će živeti naša deca. Još je bitnije da se pripremimo da živimo u svetu u kome će oni vladati!...

Čita se "hit" a piše različito, ali je smisao povezan - reč je o "udarcu" ili "zagrevanju" koje je često, uz crvenilo, propratni efekat udaranja. Ili recimo - hit literatura. To je nešto što treba da vas "zgrabi". Međutim, ja idem korak dalje, ka pregrevanju, gotovo usijanju. U skladu sa nazivom kolumne, jer ja sam:

KUVANI RODITELJ(znak uzvika)

Opširnije...

Od kad sam saznao da sam "bejbibumers" originale, da mi je supruga "Y", a 2-3 godišnji sin Đorđe "Z" generacija, sve se promenilo. Počeo sam da gubim vid, kosa otpada u pramenovima (srećom samo sede vlasi), ne čujem više visoke tonove pa halooglasno menjam Sonja Eriksona za glasnu i jasnu Nokijicu. A sve se to desilo pre nepunih šest (6) minuta. Tačnije - čitavu večnost.

Opširnije...